Doorgaan naar artikel

Nieuwe Limburgse robot goed met peren

Sorteer- en verpakkingsrobots hebben het met peren vaak moeilijker dan met appels. De robot van het Limburgse Arco Solutions kan echter ook onregelmatiger vormen aan.

Telers konden zich vorige week op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten voor het eerst vergapen aan een prototype van de Smart Robot Fruit Packer van Arco Solutions uit Grubbenvorst. Deze robotverpakkingsmachine kan hardfruit geautomatiseerd verpakken en checkt het fruit op maat en kwaliteit. De machine is zeer geschikt voor de lastigere peren die vaak onregelmatiger van vorm zijn.

60 vruchten per minuut

De smart vision software is het meest belangrijke onderdeel van de machine en zorgt er samen met de Vision Camera Technique voor dat de vruchten gesorteerd worden en op de juiste plek en in de juiste positie in het krat neergelegd worden. Vruchten van mindere kwaliteit worden door de robotarm in een andere krat of op een ander afvoerband gelegd. De Smart Robot Fruit Packer gebruikt een Delta robot met een zuignap, die tot 60 stuks vruchten per minuut kan leggen.

Meer keuze in robots

Arco Solutions is al jaren toeleverancier van randapparatuur bij sorteren en verpakken, zoals weegmachines, verpakkingsmachines, pallethandlingsoplossingen en etiketteren in een breed scala van sectoren. Aan deze nieuwe machine voor hardfruit werkte het bedrijf al enkele jaren. Helemaal nieuw zijn dergelijke machines niet. Eerder kwam Greefa als de Nederlandse leverancier van sorteermachines al met de SmartPackr voor appels en later ook voor peren. Het Franse MAF Roda heeft al wat jaren een Speed Packer in hun assortiment.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin