Doorgaan naar artikel

Nieuwe lijst met meer wintergewassen

De langverwachte vernieuwde lijst van wintergewassen is bekend. De belangrijkste aanvullingen in de vollegrondsgroenteteelt zijn spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, sla-soorten, witlofwortels en pastinaak.

De Vereniging van de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (VIGEF), Stichting Teelt Overleg Groenten (TOG) en GroentenFruit Huis zijn tevreden met de verruiming van de wintergewaslijsten waar zij zich de laatste ander halfjaar sterk voor hebben gemaakt. De organisaties vertegenwoordigen circa 1.500 telers en het merendeel van de Nederlandse groente-verwerkende industrie.

Overzicht gewassen

De gezamenlijke organisaties tonen zich blij dat het merendeel van de punten uit hun reacties op de internetconsultatie uit november 2022 wel overgenomen is. Dat geldt met name voor het opnemen in de lijst van spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, sla-soorten, witlof en pastinaak. Op de lijst staan verder onder andere ook winterbloemkool, boerenkool, knolselderij, rode en witte kool, spitskool, spruitkool, Chinese kool, broccoli (na 15 juli geplant), knolvenkel (na 20 juli geplant of na 20 juni gezaaid), winterprei en winterpeen en meerjarige gewassen zoals asperge en rabarber.

Reactie LTO

In een reactie van LTO stelt deze belangenorganisatie dat er ook nog gewassen ontbreken, zoals consumptieaardappelen en enkele andere groentegewassen waaronder sperzieboon en suikermaïs. Sperziebonen mogen gewoon geoogst worden, maar als dat tussen 1 en 14 oktober gebeurt, geldt er een korting op de stikstof van 5 kilo per hectare op de stikstofgebruiksruimte op het betreffende perceel voor het volgende kalenderjaar. Tussen 15 en 20 oktober is dat 15 kilo en na 20 oktober 20 kilo.

Bekijk de hele lijst

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin