Nieuwe ledlampen voor stengelstrekking aardbei

20-01-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

De Greenpower LED flowering lamp 2.0, dat is de naam die Philips hanteert voor een nieuw type strekkingslamp voor aardbeien. Een andere nieuwe strekkingslamp, eveneens op basis led-technologie, is van focusLED.nl.

De lamp van Philips volgt na de eerste generatie strekkingslampen van Philips. De verbeteringen hebben betrekking op de energie-efficiëntie, uitvoering en op de prijs, aldus Agrolux in Maasdijk. Agrolux is producent van lichtarmaturen en is dealer voor Philips. Het bedrijf toonde de nieuwe lamp onlangs op de Aardbeiendag in Den Bosch.

Voor doorbreking van de nachtcyclus om het strekken van de stengels van aardbeienplanten te bevorderen en de bloei te stimuleren, past de uitvoering met DR/W/FR-licht (met dieprood, wit en verrood licht) met een vermogen van 11 watt.

Voor de strekkingseigenschappen is de rood/verroodverhouding belangrijk. Het witte licht dient om prettig te kunnen werken, met goed zicht.

Lange brandduur

De behuizing is van harde kunststof -geen glas dus-, en door het ontbreken van uitwendige koelribben op het oog vergelijkbaar met een conventionele gloeilamp. De lamp zou tenminste 25.000 uur mee moeten gaan. Dat wordt opgegeven bij een omgevingstemperatuur 25 graden Celsius, met 90 procent van de originele lichtopbrengst als ondergrens). Volgens Agrolux ligt de prijs van de nieuwe lamp 20 tot 25 procent onder die van de eerste generatie Philips-ledlampen.

De nieuwe generatie ledlampen is van kunststof en lijkt op gloeilampen. - Foto: Joost Stallen

De nieuwe generatie ledlampen is van kunststof en lijkt op gloeilampen. – Foto: Joost Stallen

FocusLED

FocusLED.nl (vestiging Roelofarendsveen) heeft een eigen, vergelijkbare strekkingslamp van 12 watt. De eveneens in kunststof uitgevoerde lichtbron is vanwege ‘productie in grote aantallen scherp in prijs’ geeft FocusLED aan. Ze hebben 20.000 branduren, met 2 jaar garantie. De indicatieprijs komt op zo’n €15,- per stuk, bij afname van 100 stuks.

Test Hoogstraten goed doorstaan

De lampen van FocusLED zijn in 2016 getest op het proefcentrum in Hoogstraten. “Het zijn volwaardige alternatieven voor eco–halogeenlampen en voor gloeilampen”, aldus onderzoeker Peter Melis desgevraagd. De Philips 2.0 lamp komt nog in onderzoek, maar daarmee verwacht Melis ook geen bijzonderheden. “Belangrijk voor strekkingslicht is de rood-verroodverhouding. Die is vergelijkbaar met het lichtspectrum van de eerste generatie lampen van Philips. Die hebben we in 2014 en 2015 getest en die kwamen toen ook goed uit de bus.”

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over


Beheer