Nieuwe KAS-prijs ligt € 30 lager dan begin mei

De sterk verlaagde kunstmestprijs is deels het gevolg van het uitblijven van vraag bij de boer. - Foto: Peter Roek
De sterk verlaagde kunstmestprijs is deels het gevolg van het uitblijven van vraag bij de boer. - Foto: Peter Roek

Er is een nieuwe prijszetting voor KAS en die ligt fors lager. Kali blijft ondertussen in prijs stijgen.

De kunstmestmarkt was de afgelopen weken een afwachtende markt. Tenminste die voor KAS. Vraag en aanbod waren zeer beperkt. Medio mei was het wachten op een nieuwe prijszetting. In week 20 was er zelfs helemaal geen KAS-notering. Die nieuwe notering in week 21 pakt minder extreem uit. De KAS-prijs ligt nu € 30 lager dan in de weken ervoor. Er wordt € 67,30 per 100 kilo betaald. Dat is evengoed nog fors meer dan vorig jaar. Toen noteerde KAS € 28,90 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto).

Lees verder onder de grafiek

Minder vraag naar KAS

De sterk verlaagde kunstmestprijs is deels het gevolg van het uitblijven van vraag bij de boer, terwijl de fabrieken wel op een laag pitje KAS blijven produceren. Frankrijk is een goed voorbeeld van de uitgevallen vraag. In deze traditioneel luwe periode slaan Franse boeren vaak alvast product in, maar dit voorjaar gebeurt dat bij deze prijzen veel minder. De disbalans op de kunstmestmarkt is echter niet de belangrijkste reden. Wat zeker ook meespeelt is dat de markt voor ureum dalende is. De kunstmestfabrieken moeten daar op anticiperen en dat heeft gevolgen voor de KAS-prijs. Deze meststof kan dan ook nog iets goedkoper worden.

Prijs kali omhoog

De dalende prijzen voor KAS gelden zeker niet voor kali. Die meststof wordt nog altijd duurder. Eind april noteerde kali al € 64,60 per 100 kilo en de laatste weken werd daar een flinke schep bovenop gedaan. Voor kali wordt inmiddels € 74,10 per 100 kilo betaald. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar: € 29,30 per 100 kilo. Het lijkt er bovendien op dat kali voorlopig alleen maar duurder gaat worden. De industrieprijzen liggen eigenlijk nog hoger en de mondiale vraag blijft goed vanwege de hoge graan- en sojaprijzen. Daarbij krijgt Europa ook al geen Wit-Russische kali meer.

De enige stabiele markt is de voor de Nederland kleine fosfaatmarkt. De notering van tripel superfosfaat is al bijna twee maanden ongewijzigd: € 82,60 per 100 kilo. Vorig jaar werd er voor die meststof € 48,20 per 100 kilo betaald.

Prognose: KAS iets goedkoper, kali duurder.

Brummelaar
Theo Brummelaar freelance redacteur
Meer over


Beheer