Meggy – voorheen bekend onder het nummer 181727 – is de naam van het nieuwe junidragende aardbeienras, dat Vissers Plant Innovators vanaf nu commercieel gaat uitrollen. Het ras werd de afgelopen jaren al beproefd in de praktijk. Dit voorjaar gingen meerdere telers hier op uitgebreidere schaal mee aan de slag.
Het nieuwe ras onderscheidt zich volgens Juul Swinkels, commercieel coördinator bij het veredelings- en vermeerderingsbedrijf in Horst-America, onder meer door een hoge productie. “De productie van Meggy ligt aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld Elsanta en is ongeveer gelijk aan het ras Sonsation”, geeft hij aan. “Daarbij ligt het aandeel klasse 1 hoger dan bij Elsanta en zijn de Meggy-aardbeien relatief groot. Ook de laatste vruchten zijn nog goed aan de maat.”
In een zomerteelt, die vorig jaar werd uitgevoerd bij Proefcentrum Hoogstraten, lag de productie per vierkante meter van het nieuwe ras bijna 1 kilo hoger dan bij Elsanta. Het percentage aardbeien met een grote vruchtmaat kwam uit op 75%, bij Elsanta lag dit op 49%.
Hogere plukprestatie Meggy
Volgens de veredelaar is Meggy makkelijk te telen en kent het ras arbeidstechnische voordelen. “Doordat de aardbeien mooi naar beneden en vrij hangen, gaat het bloemen doorhalen een stuk makkelijker en hoeft dit minder vaak te gebeuren. Door deze groeiwijze – en door het feit dat de vrucht makkelijk loskomt van het steeltje – ligt de plukprestatie minimaal 30% hoger dan bij Elsanta.”
Verder is Swinkels positief over de houdbaarheid. Volgens de proefresultaten uit Hoogstraten komt de brixwaarde van Meggy wel lager uit dan bij Elsanta. Bij het nieuwe ras ligt deze op 6,7, bij Elsanta op 7,6. Qua stevigheid scoort de nieuwkomer twee keer zo hoog dan Elsanta. “Maar de zoet-zuurverhouding is prima en de aardbei heeft een goede, frisse smaak.”
Aandachtspunten nieuw aardbeienras
Swinkels geeft aan dat Meggy over het algemeen minder gevoelig is voor ziekten en plagen, waaronder meeldauw. “Wel is sprake van een hogere gevoeligheid voor Pestalotiopsis spp.en Phytophthora cactorum. Een ander aandachtspunt is dat de Meggy relatief droog moet worden geteeld.”
“Verder is het geen heel vroeg ras; de periode tussen het moment van planten en plukken is relatief lang. Bij Hoogstraten plantte men vorig jaar bijvoorbeeld op 17 juni en manifesteerde de productiepiek zich op 31 augustus. Bij andere rassen, waaronder Elsanta, was deze iets eerder”, aldus Swinkels.
Verdere uitrol junidrager
Het nieuwe ras werd de afgelopen jaren uitgebreid beproefd – zowel bij Vissers Plant Innovators als op praktijkbedrijven – onder het nummer ‘181727’. Pas recent werd de officiële naam bekendgemaakt. “Deze junidrager is vooral uitgetest in de voorjaarsteelt; dat gaat heel goed”, zegt Swinkels. “En ook verderop in het jaar is Meggy goed te telen, bijvoorbeeld in de najaarsteelt. Het ras is in potentie ook geschikt voor de doorteelt, maar op dit vlak is nog verder onderzoek nodig.”
Vijf Nederlandse en Franse telers hebben de nieuwkomer op uitgebreidere schaal aangeplant, zowel in de kas als in de stellingteelt buiten. “De belangstelling voor dit ras is groot, dus de arealen zullen de komende jaren flink worden uitgebreid. Met de resultaten die we nu zien, verwachten we dat Meggy een standaard ras zal worden in onder meer de vroege bedekte teelten en de stellingteelten buiten.”