Groenten & Fruit Actueel
||

Nieuwe inzichten en uitbraken ToFBV in tomaat België en Frankrijk

Frankrijk en België hebben uitbraken van ToFBV gemeld. De rol van de tomatengalmijt bij verspreiding wordt bevestigd.

Laatst geüpdatet:

Gezonde tomaten zonder virusaantasting. Bij de besmetting met ToFBV in Frankrijk vertoonden de bladeren van de planten weinig symptomen. Foto: Fotostudio Atelier 68

Gezonde tomaten zonder virusaantasting. Bij de besmetting met ToFBV in Frankrijk vertoonden de bladeren van de planten weinig symptomen. Foto: Fotostudio Atelier 68

Frankrijk heeft 14 uitbraken van Tomato Fruit Blotch-virus (ToFBV) gemeld. In kassen zijn tot 10% van de vruchten aangetast. De rol van de tomatengalmijt bij verspreiding wordt bevestigd.

Dat blijkt uit meldingen bij het internationale plantenziekteplatform Eppo. Frankrijk heeft een risico-analyse gemaakt van het virus. Het heeft een laag tot middelhoog risico voor tomatenbedrijven, maar met grote onzekerheid. Daarmee heeft het een lagere status dan bijvoorbeeld ToBRFV en zeker geen quarantainestatus.

Uit het onderzoek blijkt dat planten zelf weinig symptomen vertoonden aan het blad, maar dat het wel te zien was aan de vruchten. 2 tot 10% van de vruchten in kassen is aangetast en tot 20% in biologische teelt in tunnels. Het virus is al langer aanwezig in het land. Met terugwerkende kracht is het virus gevonden in plantmateriaal dat in 2017 werd opgehaald. De veertien uitbraken in 2014 waren verspreid over 6 Franse departementen.

Mixbesmetting

Ook in België is een ToFBV-uitbraak teruggekomen, blijkt uit een melding van de Belgische plantenziektekundige autoriteit. In 2022 werd, naar nu blijkt, een biologisch teeltbedrijf geruimd omdat ToFBV werd aangetroffen in een gemengde besmetting met onder andere een ander virus (Tomato Marchitez-virus). Dit heeft wel een quarantainestatus en moet worden bestreden. Op dit bedrijf is met terugwerkende kracht deze besmetting als onjuist gekwalificeerd. Het was niet het Tomato Marchitez-virus, maar Tomato matilda-virus, waarover nog weinig bekend is. De plantenziektenkundige dienst zoekt wel uit hoe het ToFBV-virus kon terugkeren op het bedrijf in 2024.  

Sector moet zelf maatregelen nemen

In 2022 stelde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na vondst van ToFBV in import-tomaten dat ze het aan de Nederlandse tomatensector zelf overlaat om maatregelen op bedrijfsniveau te nemen. Dit zal niet vanuit de overheid worden opgelegd, omdat het virus geen quarantainestatus heeft. Eerdere experimenten duidden al op een belangrijke rol van deze galmijt bij verspreiding. Dat is nu wetenschappelijk vastgesteld.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers