Doorgaan naar artikel

‘Nieuwe GMO-wijzigingen stap in de goede richting’

Het solvabiliteitsverschil tussen bedrijven loopt terug. - Foto: Diederik van der Laan

Het solvabiliteitsverschil tussen bedrijven loopt terug. - Foto: Diederik van der Laan

Koepel voor afzetorganisaties DPA ziet verbeteringen in nieuwe GMO-regels als stap naar verdere aanpassingen aan de Nederlandse afzet.

Voorzitter van Dutch Produce Association (DPA) Michiel van Ginkel vindt de wijzigingen die het ministerie eind vorige week publiceerde ‘best positief en een stap in de goede richting’. Van Ginkel: “Administratieve lasten zijn duidelijk minder. Er zijn rapportages afgeschaft, we zijn er blij mee, al is er nog veel bewijslast over en administratielast.”

Kostenbesparing

Positief is ook dat kosten voor certificering voor kwaliteitscontrole weer terug zijn in de regeling. Dat betekent een kostenbesparing voor telers en coöperaties. Zo zijn er nog wat concrete zaken in de wijzigingen aan te wijzen met directe voordelen voor telers en coöperaties. Het is een optelsom van relatief kleine wijzigingen die de regeling aantrekkelijker maken. “We zien dit als resultaat van een jarenlange lobby met het ministerie en hopen dat we die lijnen kunnen doorzetten voor meer toekomstige verbeteringen. Dit is al een kentering omdat het de juiste richting op beweegt met minder administratieve lasten.”

Teler blijft los van afzet

Grote wijzigingen zijn niet opgenomen in de aanpassingen. Zo mogen telers zich nog altijd niet met de afzet bezighouden. Nederland pleitte voor wijzigingen van de regeling, omdat de afzet al jaren niet meer puur om de dagmarkt draait in Nederland. “In ons land is de afzet misschien wel essentieel anders dan andere landen in de EU. Dus daarin staat Nederland alleen. We denken dat het in de komende jaren ook bij andere landen zo zal ontwikkelen en zo de regeling zal veranderen. Nu zijn kleine coöperaties bevoordeeld, omdat je als teler in een bestuur wel met afzet mag bezig houden.”

Ook denkt Van Ginkel dat het administratief nog wel simpeler kan. “Nog altijd moeten alle kilo’s verantwoord worden die telers produceren. Dat vraagt nog veel werk van de coöperaties.”

GMO-erkenning

Van Ginkel is algemeen directeur van ZON. Die afzetorganisatie leverde de GMO-erkenning in. Van Ginkel kan niet zeggen of de jongste wijzigingen in de GMO-regeling de afzetorganisatie over de streep zal trekken. Een toelichting wil hij in deze fase niet geven.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin