Doorgaan naar artikel

Nieuwe bremia-fysio’s in sla benoemd

bremia premium

Foto: Rijk Zwaan

De Europese Commissie van de International Bremia Evaluation Board (IBEB-EU) heeft 3 op grote schaal voorkomende nieuwe varianten van valse meeldauw in sla benoemd.

De nieuw benoemde varianten van valse meeldauw (bremia lactucae) zijn in heel Europa aangetroffen, maar in de meeste gebieden komen slechts 1 of 2 fysio’s voor. Het gaat om Bl:38EU, BI:39EU en BI:40EU. IBEB-EU verwacht dat deze varianten zich in de zomer en herfst van dit jaar verder zullen verspreiden, al is op dit moment moeilijk te voorspellen welke gebieden meer of minder getroffen zullen worden. Veredelingsbedrijf Rijk Zwaan geeft aan dat een flink aantal van zijn slarassen al resistentie bezit tegen deze drie nieuwe fysio’s.

Oude fysio’s nauwelijks meer waargenomen

De fysio’s Bl:16 t/m28 van bremia lactucae worden in de praktijk in Europa nauwelijks meer waargenomen en hebben dus geen waarde voor het beschrijven van resistentieniveaus tegen de ziekte. Daarom zullen vanaf 1 juli 2023 commerciële resistentieclaims voor slarassen alleen betrekking hebben op Bl: 29EU en rassen met een hoger nummer.

Bedreigende bremia-fysio’s identificeren

De IBEB is een gezamenlijk initiatief van slaveredelingsbedrijven in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland, de University of California-Davis, de Nederlandse Naktuinbouw en het Franse National Seed Station. De missie is om nieuwe bremia lactucae-fysio’s te identificeren die een significante bedreiging vormen voor de Amerikaanse en Europese sla-markt en dit op gestandaardiseerde wijze te communiceren naar telers. Identificatie en nominatie van de fysio gebeurt door regionale IBEB-commissies die specifiek zijn voor elk continent.

Delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin