Nieuwe aanplant tekent oogstprognose hardfruit

25-07-2019 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Nieuwe percelen Elstar dragen bij aan een 16% ruimere oogst dit jaar. Bij Conference zorgt vernieuwing juist voor een daling.

De appeloogst is dit jaar naar verwachting 6% groter dan vorig jaar, terwijl er 7% minder peren zullen worden geplukt. De Nederlandse oogstraming komt uit op 285.000 ton appels en 379.000 ton peren. Dit blijkt uit een raming van GroentenFruit Huis en NFO met cijfers van CBS en Delphy. De onderzoekers hebben een eventueel effect van buitengewone hitte hierin niet meegenomen.

Gemiddelde oogst

Voor zowel appels als peren komen de onderzoekers uit op een gemiddelde oogst als je het afzet tegen de laatste 5 jaar. De stijging van de Elstar-oogst met 16% naar 118.000 ton lijkt fors, maar de oogst ligt nog ruim onder de oogstjaren 2014 tot en met 2016. De stijging is mede het gevolg van vernieuwing van boomgaarden. Volgens de NFO komen meer jonge Elstar-percelen in productie met rode mutanten, waardoor kwalitatief goed fruit wordt verwacht.

Gerooid

Bij peren (Conference) is de laatste jaren 6% gerooid voor vernieuwing, maar die percelen zijn nog niet in productie. De oogstverwachting Conference van 292.000 ton is over de laatste 5 jaar bezien ook gemiddeld, na een recordoogst in 2018 van 312.000 ton. Het aantal vruchten ligt dit jaar ook lager.

Effect hitte

Vorig jaar viel de oogstraming ook in een hete, droge periode, weet NFO-bestuurder en lid van de werkgroep oogstraming Bert de Haan. “Toen riepen de telers dat de verwachting naar beneden moest, maar achteraf was die goed. In 2018 was droogte en hitte veel langduriger. Bovendien, het gros van de telers kan beregenen, dus dat effect van de hitte valt wel mee verwacht ik. Ik denk dat we met de cijfers van verjonging van de aanplant van het CBS nog dichter bij de waarheid staan.”

Weinig Doyenné du Comice

Bij andere rassen appels is de verschuiving minder groot en stabiel. Bij perenras Doyenné du Comice wordt wel de laagste oogst verwacht van de laatste 6 jaar als daar het uitzonderlijke vorstjaar van 2017 niet wordt meegeteld.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer