Doorgaan naar artikel

Nieuw-Zeelanders maken enten makkelijk

Het iets meer geavanceerde entapparaat van Sconion. - foto: Wouter van Teeffelen

Het iets meer geavanceerde entapparaat van Sconion. - foto: Wouter van Teeffelen

Zonder veel training of ervaring toch goed kunnen enten. Daar is nu het gereedschap voor.

Een entapparaat uit Nieuw-Zeeland is bezig met een opmars in de vruchtboomteelt. Scionon biedt met het Innovative Grafting Systems een eenvoudige enttang en een entapparaat aan, die op verschillende fruitteeltbeurzen de aandacht trokken.

Ook bruikbaar in het veld

Grootste voordeel is dat met minimale training voor enten niet langer meer vakmanschap gevraagd wordt. De handheld Grafting Shears lijkt op een snoeischaar met daarop een sterk aangepast mes. Het kan tot maximaal 22 millimeter hout aan. De verkoopprijs bedraagt nog geen € 200. Het eenvoudige handmodel kan ook voor enten op vaststaande onderstam op het veld gebruikt worden.

Apparaat met modules

Het wat grotere apparaat heeft meer capaciteit en kan tot 25 millimeter hout snijden. Het apparaat is modulair op te bouwen met een tongsplijter, tapebinder of een valzaag. De prijs van dit model voor de wat meer professionelere boomkwekers is afhankelijk van de modules die je afneemt.

Ontdekt na strenge vorst 2012

De Nieuw-Zeelandse fabrikant werkt met verschillende importeurs voor Europese landen waarvan Boomkwekerij ’t Fort in Zeewolde de Nederlandse importeur is. Vruchtboomkwekers Winnie en Claudia Roelofs kwamen bij de enttang terecht nadat ze in 2012 een praktische oplossing zochten voor het opnieuw enten van geoculeerde perenonderstammen, die na strenge wintervorst bevroren bleken te zijn. De enttang bood uitkomst op het nog lagere gezonde deel van de onderstam over te enten. Zeker bij sneeuw kan het voorkomen dat het deel van de onderstam boven de grond bevriest en onder de sneeuw niet.

Delen

Image
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin