Doorgaan naar artikel

‘Nieuw’ tomatenvirus blijkt al lang rond te gaan

Nederlands onderzoek toont aan dat het Tomatenmottlemozaïekvirus ToMMV al veel langer rondgaat in Europa dan gedacht.

Tomatenzaad geproduceerd in Nederland in 2007, in Frankrijk in 2010 en 2011, en paprikazaad geproduceerd in Spanje in 2015 en 2016 waren positief voor ToMMV. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van oude zadencollecties van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN). Deze werden getest op ToMMV met moderne testmethodes (real-time RT-PCR en Illumina sequencing). Zaden waren geproduceerd in Frankrijk, Spanje en Nederland.

Twijfels over distributie

ToMMV werd voor het eerst beschreven in 2013 in een tomatengewas dat in 2009 in Mexico werd bemonsterd. Het werd vervolgens gevonden in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa en veroorzaakte infecties op tomaten- en paprikagewassen. Er ontstonden echter vragen over de echte distributie van ToMMV wereldwijd. Het virus is in het verleden verkeerd geïdentificeerd als een ander virus (ToMV). Deze nieuwe resultaten geven aan dat ToMMV al aanwezig was vóór de eerste beschrijving en mogelijk wijdverspreider is dan momenteel bekend is.

Internationaal wel schade

ToMMV is minder gevaarlijk dat het tomatenvirus ToBRFV, al wordt internationaal schade in gewassen gemeld zonder resistentie. Het virus is ook in de EU nog steeds aanwezig. In september vorig jaar deed Nederland melding van de bijzondere vondst. Het ging om een partij zaad met combinatiebesmettingen ToBRFV, ToMMV en de viroïde PSTVd. Hoezeer ToMMV dan nog onschadelijk is, blijkt niet uit dit onderzoek.

De vondst van de meerdere besmettingen was het resultaat van een grotere alertheid op virussen zoals ToMMV en al eerder ToBRFV. ToMMV kreeg van EPPO eind 2020 de ‘alert-status’. Eerder stelden zaadfirma’s in Nederland dat vrijwel alle rassen tomaten en paprika in hun productlijn een resistentie hebben voor ToMMV.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin