Doorgaan naar artikel

‘Nieuw grondsubstraat voor tomatenteelt’

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

“In de onbelichte tomatenteelt gaan we telen op een nieuw grondsubstraat in bakken”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

In week 52 is de nieuwe onbelichte teelt geplant. In de kas van 4,5 hectare met diffuus glas is dat het ras Foundation (Nunhems), in de kas zonder diffuus glas is dat 3 hectare met hetzelfde ras en 3 hectare met het ras Strabena (De Ruiter). In de kas met diffuus glas worden de tweekoppige tomatenplanten naast het plantgat van de steenwol gezet. Bij een goed bloeiende eerste tros worden ze op het plantgat gezet.

Betere beworteling in najaar

In de kas zonder diffuus glas vindt de teelt op een nieuw grondsubstraat in 20-liter bakken plaats. Per bak staan er twee planten. Vlaemynck: “We zijn door onze verkoopgroep Tomeco met dit nieuwe teeltsubtraat van Lensli in aanraking gekomen. We zijn bij een teler in Duitsland gaan kijken die er al drie jaar op teelt, en dat bevalt hem goed. Het lijkt ons een verbetering, omdat de bakken hoger zijn dan vroeger. We willen wat meer substraat en dat ging niet in de zakken. We verwachten in het najaar een gezonde beworteling, wat in de zakken moeilijk te realiseren was.”

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Starttemperatuur teelt

De stooktemperatuur is overdag van 9.30 tot 16.00 uur 19 graden Celsius. Om 16.00 uur gaat de voornacht in met 14 graden en om 21.30 uur de nachttemperatuur van 16 graden.

Met de teeltwisseling is alles schoon geblazen en geveegd. De kas is ingespoten met het desinfectiemiddel Virkon. Vlak voor het planten is door een loonbedrijf de kas nog ontsmet door te foggen met waterstofperoxide en perazijnzuur. Het druppelsysteem is schoongemaakt met waterstofperoxide.

Eind januari worden de eerste Macrolophus uitgezet.

Heel constante teelt

“De tomatenrassen in de belichte teelt doen het heel goed. Alleen met een proefras hebben we wat problemen. De kwaliteit en productie van Sevance is beter dan vorig jaar. We oogsten meer kilo’s. De stengeldichtheid is dit jaar weliswaar lager, maar dat pakt heel gunstig uit. We hebben wel minder trossen, maar dat wordt gecompenseerd met een hoger vruchtgewicht. De tomaten zijn een stuk grover dan afgelopen jaar en hebben een vruchtgewicht van 125 gram. Met minder planten per vierkante meter, 3,3 in plaats van 3,8 stuks, hebben we toch hogere oogstnormen dan vorig jaar.”

Voor Strabena is er geen vergelijking met afgelopen jaar, omdat dit ras pas voor de eerste keer wordt geteeld. Vlaemynck: “Toch hebben we bij dit ras ook een goede productie als we het vergelijken met de andere tomatentelers binnen de verkoopgroep Tomeco.”

Tot 18 uur belichten

De tomaten worden elke dag van 24.00 tot 18.00 uur belicht. “Vorig jaar hebben we een uur meer belicht, maar dat bevalt ons niet. Het geeft wel even een productieverhoging, maar het gewas van Sevance kan er niet goed tegen.”

De etmaaltemperatuur is bij donkere dagen 18,5 graad Celsius en bij zonnige dagen 19 graden. De stooktemperatuur is overdag van 9.30 tot 18.00 uur 21 tot 23 graden. De hoogste temperatuur is rond 12.00 uur bereikt. Om 18.00 uur gaat de voornacht in met 14 graden. Om 21.30 uur tot 9.30 uur geldt een nachttemperatuur van 18 graden.

Chemisch bestrijden

“Met de biologische gewasbescherming waren we in de belichte teelt goed op weg, totdat we de roofwants Nesidiocorus hebben binnengehaald. In de Strabena beten ze de bladeren en koppen van de planten stuk. In Sevance hadden we vooral schade aan de bloemen. We doen alle bestrijding nu chemisch, tot het einde van de teelt half mei.”

Auteur: Harry Stijger

Beheer
WP Admin