‘Nieuw EU-landbouwbeleid lokt overschot uit’

04-06-2020 | Laatste update op 28-09 | |
Hoofdkantoor BelOrta, het grootste lid van VBT. - Foto: BelOrta.
Hoofdkantoor BelOrta, het grootste lid van VBT. - Foto: BelOrta.

Meer vrijheid voor lidstaten bij nieuw EU-landbouwbeleid lokt overproductie uit door ongecoördineerde aanplant van meerjarige gewassen.

Dat vreest de Belgische afzetkoepel VBT. Dat lidstaten meer zelfstandigheid krijgen in de plannen voor een nieuwe EU-landbouwbeleid lijkt gunstig, stelt VBT. Tegelijk zitten er gevaarlijke kanten aan, schrijft VBT in haar jaarverslag. “De verantwoordelijkheid voor subsidies en ondersteuningen van nieuwe aanplantingen zonder overkoepelend Europees kader bij de lidstaten leggen, werkt een ongelijk speelveld en overproductie in de hand. Op lange termijn is dit voor niemand gunstig.”

Tussen lidstaten zal meer concurrentie ontstaan, vreest de koepel. Zo steeg de productie van fruit hard in Oost-Europa met steun van de EU. Die exponentiële groei doorzetten is gevaarlijk, denkt VBT.

Coöperatie versterken

In het jaarverslag doet VBT ook een oproep de coöperatieve structuur van de Belgische afzet te versterken. “We moeten binnen onze sector het coöperatieve gedachtegoed meer onder de aandacht brengen, want we zijn ervan overtuigd dat onze samenwerking onze sterkte is. Samen is onze draagkracht groter, en samen kunnen we meer aan. Coöperaties zijn niet voorbijgestreefd, integendeel. In allerlei andere sectoren blijven coöperatieve initiatieven ontstaan.” Het maatschappelijk draagvlak behouden voor de coöperaties is misschien de belangrijkste taak van het VBT.

België kent een collectief systeem van onderzoek en voorlichting met proeftuinen. Dat is een belangrijke troef van coöperaties. Ook zorgt de afzetcoöperatie dat telers altijd een afzetmarkt hebben, schrijft VBT.

Bijna grens van € 1 miljard

In 2019 bleef de omzet van de VBT-leden in verse groente en fruit net onder de € 1 miljard. De omzet steeg 5% naar € 984 miljoen. De omzet van prei steeg het hardst met 25%, gevolgd door trostomaten (18%) en losse tomaten (12%).

Lees ook: België: één op de tien komkommers naar diervoer

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer