Doorgaan naar artikel

‘Nieuw btw-nummer op komst’

De Belastingdienst mag het burgerservicenummer (BSN) niet meer gebruiken in het btw-nummer.

Dit heeft de Autoriteit Persoonsgegevens beslist. De Belastingdienst overtreedt namelijk de privacywet door het gebruik van het BSN in het btw-nummer. De privacywaakhond heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan. En het gebruik van het BSN in het btw-nummer kan niet door de beugel.

Ondernemers kunnen BSN niet beschermen

Het is al sinds jaar en dag praktijk dat eigenaren van een eenmanszaak, zoals zzp‘ers en veel agrarisch ondernemers, een btw-nummer krijgen dat voor een groot gedeelte uit het persoonlijke BSN bestaat. Daar heb ik zelf nooit een probleem in gezien, maar dat blijkt toch te simpel gedacht. In de communicatie tussen overheid en burgers wordt veel gewerkt met het BSN. En als dit nummer in kwaadwillende handen valt, kan het leiden tot identiteitsfraude.

Omdat het btw-nummer openbaar is, kunnen ondernemers met een eenmanszaak hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

Veel werk

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst opdracht gegeven zo snel mogelijk te stoppen met het gebruik van het BSN in het btw-nummer. De Belastingdienst heeft daarom tot 1 januari 2019 om met het gebruik van het nummer te stoppen. Nu denk ik dat deze termijn veel te kort is voor de fiscus. Voor honderdduizenden ondernemers moeten de basisgegevens in tal van computersystemen van de fiscus worden aangepast. En dat kost veel tijd, vrees ik.

Maar niet alleen de Belastingdienst zal aan het werk moeten. Ook ondernemers moeten straks de nieuwe btw-nummers in hun administratie, websites en facturen verwerken. Toch weer even een klusje erbij.

‘De AVG bijt toch door’

Nu heb ik tot nu toe eigenlijk gedacht dat die nieuwe Europese privacywet – de AVG – een papieren tijger was. Het tegendeel is waar, de AVG bijt toch door.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin