Doorgaan naar artikel

Niet vrolijk van aspergeseizoen en Timmermans

Omdat wij alleen asperge telen, denken burgers dat wij na 24 juni niets meer te doen hebben. Als ik ze dan vertel dat we meestal wel een paar keer moeten beregenen, een paar keer door het veld moeten om de onkruiden mechanisch te bestrijden, de aspergekever en schimmels aan moeten pakken en in het najaar al het loof moeten bewerken, dan kijken ze daar echt van op! Asperge telen houdt toch meer in dan alleen maar met een mes die stengels uit de grond steken…

Toen ik begin juni mijn vorige column schreef, had ik het nog over kou en regen en lage producties. Toen de column half juni verscheen, was het weer inmiddels omgeslagen en schoot de productie met sprongen omhoog. Dat is tot het einde van het seizoen zo gebleven, maar helaas viel de kwaliteit bij ons wel tegen. Sowieso was die minder dan in voorgaande jaren, mede door de wat achterblijvende stengeldikte. Ook de prijzen waren echt veel te laag. Al met al wordt ik niet vrolijk als ik terugblik op het afgelopen seizoen.

Gebrek aan zonuren en veel regen begin juli

Na half juni was het ook snel nodig om de jonge velden te beregenen, maar veel effect op de groei had dat toen niet. Pas toen er in juli weer water uit de hemel viel, begon de groei erin te komen en de percelen waarop we al vroeg met de oogst gestopt zijn, staan er nu dan ook goed bij. De percelen waar we rond 24 juni gestopt zijn, staan er maar matig bij. Het gewas blijft laag en ze krijgen het veld niet dicht, want je kijkt nog steeds zo door de rijen heen. Ik zoek de oorzaak in het gebrek aan zonuren en de vele regen vanaf de eerste week van juli. Hoe dan ook, het is een gewasstand om ook niet direct vrolijk van te worden.

‘Frans Timmermans premier? Dat is de doodsteek voor onze sector’

Sombere tijden

Dan is er nog iets waar ik echt niet vrolijk van wordt. Ik praat normaal niet over politiek, maar deze keer wil ik daar toch een uitzondering op maken. Nu Frans Timmermans lijsttrekker is geworden van de combinatie PvdA/GroenLinks hou ik mijn hart echt vast. Als deze combinatie de grootste partij zou worden bij de komende verkiezingen en Timmermans onze nieuwe premier, dan vrees ik dat wij als telers sombere tijden tegemoet gaan als we al niet moeten gaan stoppen. Natuurlijk, we hebben in Nederland coalities, maar Timmermans heeft in Brussel bewezen zeer handig en gewiekst te zijn en heeft veel van zijn doelen op milieugebied weten te realiseren. Ik denk echt dat het de doodsteek voor onze sector zou betekenen.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin