Doorgaan naar artikel

‘Niet veel nadeel van minder CO2’

Tot nu toe verlopen de oogst en zetting van de paprika’s heel gelijkmatig bij de Tuindershoek in IJsselmuiden.

Teler Paul Kaashoek: “Afgelopen weken sneed je elke keer ongeveer hetzelfde. Zonder uitschieters naar boven en beneden. Met het ontlasten ontstaat er steeds weer ruimte voor hergroei.” Het vruchtgewicht ligt nog steeds dik boven de 200 gram.

Weersovergangen

Het gewas staat er naar tevredenheid bij. “We hebben even van die hele warme dagen gehad, met van de ene op de andere dag heftige weersovergangen. Dat vond de plant toen niet fijn. Met 25 graden gaat het nog prima, maar met 32 graden krijgen de planten het toch moeilijk.”

Instraling wegschermen

Schermen tegen de felle instraling hielp wel wat. “Al krijg je daardoor dan wel weer hogere temperaturen in de kas. Daar doe je niets aan.” Op hele warme zonnige dagen mocht het scherm al voor de middag dichtlopen. Daarbij trekken de twee schermdoeken van het dubbele scherm tegen elkaar in dicht, waarbij altijd een kier van 15% wordt gehanteerd.

Etmaaltemperatuur drukken

Met het warme weer werd zo goed mogelijk koel geteeld, met een voornacht van 17 graden Celsius en een dagtemperatuur van 21 graden. Nu het begin week 27 weer iets koeler is buiten, is de voornacht op een graadje hoger op 18 graden ingesteld.

“Met heel warm weer proberen we de etmaaltemperatuur te drukken. Hoger dan 23 graden willen we niet. Dat is het streef-maximum. Maar tijdens die paar warmste dagen gingen we daar flink overheen. Want in de nachten koelde het ook niet af, om te kunnen compenseren.”

Geen nadeel van minder CO2

Energie blijft een hot item vanwege de hoge gasprijzen. Meestal draait de wkk op een vrij laag niveau. “Voorheen gebruikten we 0,4 tot 0,5 kuub gas voor de CO2-behoefte. Nu gebeurt dat veel minder. We doseren minder dan andere jaren. Anders streefden we naar meer dan 700 ppm, gemiddeld genomen over de hele week, nu komen we niet veel verder dan 550 tot 600 ppm. Maar we zien daar tot nu toe niet veel nadelig effect van.” De beperktere dosering heeft er ook mee te maken dat in het weekend restwarmte uit de centrale biomassa-centrale wordt benut. Aanvulling met zuivere CO2 is daarbij al snel te duur.

Oplopende EC aan einde dag

De watergift volgt de instraling. “Alleen op de eerste slechte dag, direct na een hele zonnige dag, moet je opletten. Dan heeft de plant ‘nadorst’, en gebruikt het gewas iets meer dan je zou verwachten.”

De EC zit tussen de 3,3 en 3,5 mS/cm. Op de dag wordt 2,5 EC meegegeven, met 0,4 punt lichtverlaging bij erg veel zon. Aan het eind van de dag laat hij de EC weer wat oplopen. “We gaan met een hogere EC de nacht in. We hebben het idee dat dit de volgende morgen beter is voor de plant. Die krijgt dan direct wat meer voeding bij de eerste beurt.”

Plaagbeheersing

Plagen zijn beheersbaar. Trips en luis zijn onder controle, rupsen zijn nog niet gesignaleerd. “Spint hebben we wel wat moeten corrigeren. Voor de rest is daar extra Phytoseiulus bijgestrooid. Dat gaat nu ook de goede kant op.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Paul Kaashoek

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin