Doorgaan naar artikel

‘Niet normaal dat je nog een maand moet stoken’

Image premium

De verse Sonata-planten van Sjaak Hereijgers in Zundert waren op 14 november in de koelcel gezet en werden op 30 december geplant. Dat was dus 6 weken later.

Zoals het afgelopen najaar bijna gebruikelijk met trayplanten, zat ook in deze planten de nodige voorbloei. “Je zag de bloemetjes ook duidelijk zitten. Tijdens het inpakken is daar niet aan gedaan.” Voorafgaand aan het inpakken waren de planten onderzocht.

Direct vanaf de start van de teelt, wordt opgestookt tot 8 graden in de nacht, en overdag 18 graden. Op 23 januari werden alle bloemen en vruchten verwijderd. “Zo had ik het eigenlijk nog nooit meegemaakt”, aldus Hereijgers, en zeker niet in Sonata. Komende zaterdag (31-01) gaan we nog een keer bloemen uithalen, de kwaliteit is nog steeds niet goed en dat vergemakkelijkt straks de teelt. Er zitten genoeg trossen in.” Hij vervolgt: “dan hebben we rond 10 februari goede bloemen, en zijn we rond half maart in productie.”

 

Doorteelten

De drie doorteelten, in plantingen van 8, 15 en 19 augustus, lagen eind vorige week allemaal nog koud. “In de vroegste doorteelt zijn we tot  5 januari doorgegaan met stoken, omdat de trossen nog niet hoog genoeg zaten. Ik denk dat dit een gevolg is van de hoge plantbelasting in oktober en november. We hebben die planten rond 12 december schoon gezet. Het is niet normaal dat je dan nog een maand moet stoken.” In de planting van 15 augustus bleef de kachel aan tot 12 januari, en in de planting van 19 augustus tot 16 januari.

Het koude vangen gaat goed. “Voor de vroegste planting zitten we nu (29-01) op 65 koudepunten, als ik dat volgens de oude manier bereken. Ik vind 80 koudepunten altijd voldoende, dat zou betekenen dat de kachel eind volgende week (einde week 6, rond 6-02) weer aan kan.” Drie á vier dagen later volgt het blad knippen. Afhankelijk van de snelheid waarmee dat gaat volgt daarna het opstoken van de volgende twee doorteelten.

“Ik denk dat we rond half februari aan het stoken zijn. We hebben de planten in januari mooi scherp weg kunnen zetten, op 10 millimeter bloemknoplengte. Door de koude omstandigheden heeft de ontwikkeling niet doorgezet. Dat geeft bloemen van een goede kwaliteit, hoop ik. We beginnen in de week van het opstoken met belichten, dan hopen we rond 1 maart  de eerste open bloemen te hebben.”

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin