Doorgaan naar artikel

‘Niet met zware mesttonnen over (te) natte grond’

“Ik ben aan een investering toe”, meldt Joop Litjens in Leunen. Een investering die niets met de teelt van venkel te doen heeft, zo blijkt. En inderdaad, zijn telefoon valt tijdens het gesprek regelmatig weg…

Tussen het wegvallen door vertelt Litjens op 6 april dat hij rond 10 maart startte met planten. “De bedoeling was 25 februari, maar toen was het nog te nat.” Toch was het nog gebruik maken van de spaarzame momenten, maar de achterstand werd weggewerkt door 7 dagen achtereen te planten. “De planten móesten de grond in. Ze begonnen aan elkaar te groeien en ze werden steeds langer.” Inmiddels zit hij weer op zijn normale schema van 2 plantingen per week. Dat gaat door tot eind april.

Vochttoestand op peil

De eerste ter plaatse gezaaide venkel werd op 2 april gezaaid. “Vorig jaar was dat half april. Het lijkt dus een laat seizoen, maar sinds het is gaan drogen, is het hard gegaan.” De vochttoestand van de grond is nu mooi op peil. “We beregenen wel na planten, maar dat is niet  vanwege droogte, maar voor de weggroei.” De groei onder het vliesdoek verloopt verder naar wens. “Onder het doek is de temperatuur er zeker na het afgelopen weekend weldegelijk, hoewel we daarvoor nog niet zoveel zon hebben gehad. De planten vormen goed wortels.”

Grond niet vernielen

Qua bemesting is Litjens alleen toegekomen aan het strooien van 500 kilo Novatec Premium per hectare bij het planten. “Zo snel als het weer is, halen we het doek eraf, gaan we schoffelen en geven we een bijbemesting met 300 kilo KAS per hectare.” De gebruikelijke drijfmest die hij normaal voor de eerste planting toedient, volgt nu als de eerste planting geoogst is voor de afzet via telersvereniging Fossa Eugenia. Dat is dus voor de tweede planting op hetzelfde perceel. “Ik vond het niet verstandig om met die zware mesttonnen over (te) natte grond te gaan rijden. Dan verniel je de grond, dat moet je niet doen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin