Doorgaan naar artikel

Niet alle PlanetProof-aankopen geregistreerd als duurzaam

Het grootste deel van groenten en fruit in supermarkten is gecertificeerd met On the Way to PlanetProof, maar wordt niet geregistreerd als duurzame aankoop.

Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2022 van Wageningen University & Research. Uit die monitor volgt dat 16% van de groenten en fruit die de Nederlandse consument koopt duurzaam is. PlanetProof telt ook als duurzaam, maar omdat veel product zonder keurmerk wordt verkocht, is dat in deze monitor niet vastgesteld.

Inzet PlanetProof-teler niet altijd kenbaar

Is het niet eerder omgedraaid dat niet 16% maar 84% van de verkochte groente en fruit duurzaam is? Onderzoeker Katja Logatcheva denkt dat dit best mogelijk is, maar dat voor het onderzoek keuzes zijn gemaakt om door de bril van de consument te kijken. Kiest deze voor de aanschaf van een duurzaam product in de winkel? Dan wordt alleen product geregistreerd als een label op de verpakking staat. Dat in algemene media door dit onderzoek het beeld ontstaat dat blijkbaar weinig duurzaam wordt gekocht en geproduceerd, is een bij-effect.

Logatcheva probeert dat in een bijlage van het onderzoek wel te ontzenuwen. “Dit onderzoek komt er in opdracht van het ministerie van LNV. Zij doen op meer punten in de keten onderzoek, dus het beeld is bij het ministerie breder dan dit onderzoek. Je kan het ook omdraaien. Telers kunnen ook concluderen dat wat zij investeren in verduurzaming nu niet kenbaar wordt gemaakt met een keurmerk in de winkel. ”

Biologische verkopen groeien met 10%

Voor de categorie duurzame groenten en fruit in het onderzoek is PlanetProof gelijkgesteld aan biologisch. Als alleen naar de verkopen van biologische groente en fruit wordt gekeken, is het aandeel van de verkopen 4%. Bij biologisch wordt het keurmerk verplicht bij alle producten weergegeven. Alle verkopen worden dan ook geregistreerd. De bestedingen aan biologische groente namen in 2022 afgerond toe 10% naar € 417 miljoen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin