‘Niemand heeft een topseizoen gedraaid’

09-11-2017 | Laatste update op 25-07 | |
Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

“Deze en volgende week zijn we nog aan het snijden”, meldt Christian Buijsman in Lutjebroek op 2 november. “Dat betekent dat we het seizoen twee weken eerder afsluiten dan voor ons gebruikelijk is.”

De oorzaak is een combinatie van factoren. “Door het vele water in augustus liepen de planten in september al voor met de koolvorming. In verhouding hebben ze dus weinig blad. Normaal wordt het in oktober een stuk kouder, maar nu zijn de temperaturen redelijk hoog gebleven. Daardoor zijn de gewassen blijven doorgroeien en eerder oogstrijp.” Dat heeft ook invloed op de kwaliteit. “De kwaliteit is acceptabel, maar zeker niet top. We snijden ze ook wat kleiner, want hoe groter we ze laten worden, hoe rijper ze worden.”

Redelijk seizoen

Hoewel het seizoen voor Buijsman nog niet helemaal voorbij is, luidt de conclusie al wel dat het seizoen niet top is geweest. “Omdat wij flink wat winterbloemkool hebben gehad, hebben wij een redelijk seizoen gedraaid. Je moest dit jaar ook geluk hebben dat je bloemkool had in een periode dat de prijzen beter waren. Sommige telers hebben gewoon een slecht seizoen gehad, omdat ze in zo’n periode juist minder te snijden hadden. De verschillen tussen telers zijn dus groot, maar niemand heeft een topseizoen gedraaid.”

Niet bij te sturen

De huidige winterbloemkool staat prima, op één perceel na met waterschade. “We dachten dat we alle winterbloemkool op goede percelen hadden staan, maar dat perceel is toch wat minder. Nee, daar valt niet veel aan bij te sturen. In mijn ogen is alles wat we er extra aan zouden doen zonde van de tijd en van het geld als je in begin al niet op koers van zessen of achten zit. Dan wordt het toch nooit meer een goed perceel.”

Laatste klus

In de tweede helft van november dekt Buijsman de winterbloemkool af, als laatste klus voordat het personeel naar huis gaat. “Dat doen we tegen de vorst, maar ook tegen het wild.” Voordat de bedekking met Microclimadoek erop komt te liggen, krijgt het gewas nog een behandeling tegen schimmels.

Nieuw seizoen

Voor het nieuwe seizoen zijn de vroegste potplanten alweer besteld. “Die zijn net gezaaid in perspotten van 8 centimeter.” De vroegste rassen zijn Easytop, Bering en Prudentia. “Dat is niet anders dan dit jaar.”

Auteur: Stan Verstegen

Buijsman
Christian Buijsman bloemkoolteler
Meer over


Beheer