Doorgaan naar artikel

Neubauer geeft inkijk in bouw aspergesorteerlijnen

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Tussen de 60 en 80 nieuwe aspergesorteerlijnen verkoopt Neubauer Automation per jaar. Daarmee is de Duitse fabrikant uit Welver marktleider in aspergesorteermachines die ze onder het merk Espaso verkopen. Nederlandse telers namen een kijkje bij het bedrijf.

In 1999 stond hun eerste exemplaar op een beurs in Leese. Dat was een van de voorlopers van de huidige aspergebeurs in Hannover, die overigens vorig jaar voor het laatst werd georganiseerd.

Anno 2017 zijn er zo’n 800 sorteerlijnen in bedrijf. Vader Herman en zoon Christoph Neubauer zijn beide voor 50% eigenaar van Neubauer Automation. Het bedrijf ontwikkelde als eerste waterrecycling en won diverse innovatieprijzen voor het inbouwen van nieuwe technieken zoals filmcamera’s en het snijden met drie bewegende waterstraalsnijders onder een druk van 700 bar.

Veertig Nederlandse aspergetelers bracht onlangs een bezoek aan het bedrijf tijdens een door Edwin van Dijk (Vohamij) en Ronnie de Hoon (Compas) georganiseerde excursie.

 • De groep van 40 aspergetelers kreeg eerst uitleg over de historie en de aanpak van Neubauer. - Foto's: Stan Verstegen

  De groep van 40 aspergetelers kreeg eerst uitleg over de historie en de aanpak van Neubauer. – Foto’s: Stan Verstegen

 • Edwin van Dijk (2e van links) van Vohamij vertaalde de uitleg van Herman Neubauer (3e van links). Vohamij in Heythuysen is sinds jaren de dealer van Neubauer in de Benelux.

  Edwin van Dijk (2e van links) van Vohamij vertaalde de uitleg van Herman Neubauer (3e van links). Vohamij in Heythuysen is sinds jaren de dealer van Neubauer in de Benelux.

 • De draaiende rolletjes aan de zijkanten van de meeneemband zorgen ervoor dat de asperges goed tegen de geleide band komt te liggen.

  De draaiende rolletjes aan de zijkanten van de meeneemband zorgen ervoor dat de asperges goed tegen de geleide band komt te liggen.

 • Deze gepatenteerde noppen zorgen voor het goed meenemen van de ietwat grillig gevormde groene asperges.

  Deze gepatenteerde noppen zorgen voor het goed meenemen van de ietwat grillig gevormde groene asperges.

 • De noppen zitten per stuk aan de onderkant van de band vastgeschroefd met een roestvrijstalen inbusbout.

  De noppen zitten per stuk aan de onderkant van de band vastgeschroefd met een roestvrijstalen inbusbout.

 • Een bovenaanzicht van de sproeiers die in de wastunnel komen te zitten.

  Een bovenaanzicht van de sproeiers die in de wastunnel komen te zitten.

 • Drie beweegbare waterstraalsnijders zorgen voor het perfect op lengte snijden van groene asperge.

  Drie beweegbare waterstraalsnijders zorgen voor het perfect op lengte snijden van groene asperge.

 • De bandjes tussen de noppenbanden zorgen voor het draaien van de groene asperge zodat de vier filmcamera’s de asperges van alle kanten goed kunnen beoordelen.

  De bandjes tussen de noppenbanden zorgen voor het draaien van de groene asperge zodat de vier filmcamera’s de asperges van alle kanten goed kunnen beoordelen.

 • De stansmachine maakt computergestuurd alle benodigde gaten in de roestvrijstalen bouwplaten op de juiste plaats.

  De stansmachine maakt computergestuurd alle benodigde gaten in de roestvrijstalen bouwplaten op de juiste plaats.

 • Deze machine freest de witte glijblokken waarover de blauwe banden komen te lopen.

  Deze machine freest de witte glijblokken waarover de blauwe banden komen te lopen.

 • Voor het stieken van die bussels liet Neubauer een Spaanse vinding zien die hij nu ook toepast. De bussels gaan er op hun kop in en via de gladde buitenkant van de beker worden de elastiekjes omhoog getrokken om de onderkant van de bussels te schieten.

  Voor het stieken van die bussels liet Neubauer een Spaanse vinding zien die hij nu ook toepast. De bussels gaan er op hun kop in en via de gladde buitenkant van de beker worden de elastiekjes omhoog getrokken om de onderkant van de bussels te schieten.

 • Rechts een draaibank voor het fabriceren van kunststof rollen en bussen en links een freesmachine voor het bewerken van metalen onderdelen.

  Rechts een draaibank voor het fabriceren van kunststof rollen en bussen en links een freesmachine voor het bewerken van metalen onderdelen.

 • Tenslotte volgt het assembleren waarbij de machine in elkaar gezet wordt.

  Tenslotte volgt het assembleren waarbij de machine in elkaar gezet wordt.

 • Daarvan worden er jaarlijks tussen de 60 en 80 wereldwijd verkocht, onder andere in Duitsland, de Benelux, Frankrijk en Peru.

  Daarvan worden er jaarlijks tussen de 60 en 80 wereldwijd verkocht, onder andere in Duitsland, de Benelux, Frankrijk en Peru.

Lees meer over het bedrijf, hun aanpak en hun innovaties in een reportage in editie 7 van Groenten&Fruit (p. 28-30)

Beheer
WP Admin