Doorgaan naar artikel

Netwerk datagedreven tuinbouw slaat aan

Het door Berenschot gestarte ondernemersnetwerk Smart Horticulture is gegroeid naar 28 bedrijven.

Organisatieadviesbureau Berenschot wil met ondernemersnetwerk Smart Horticulture de werelden van de tuinbouw en van de data-analytics bij elkaar brengen. Een vorig jaar door Berenschot verricht onderzoek naar toepassing van big data-technieken in de tuinbouw maakte duidelijk dat er wel veel kansen liggen, die nog onvoldoende worden benut.

“De tuinbouwbedrijven in Nederland verzamelen wel al heel veel data. Maar de tuinders zijn zich er zelf ook van bewust dat ze die data nog veel intensiever zouden kunnen gebruiken”, zegt Rick Bakker van Berenschot.

Onzeker rendement vertraagt

Investeren in betere data-analyse is nog relatief onbekend terrein in de tuinbouw. Het rendement is onzeker. Het vertraagt innovatie in de tuinbouwsector. Zowel de ondernemers zelf als de financiers van de sector kiezen liever voor zekerder businesscases zoals een nieuwe kas bouwen.

“Dat tuinders wel degelijk op zoek zijn naar meer kennis blijkt wel uit dat Rick gedurende het onderzoek diverse malen een baan aangeboden kreeg door de ondernemers die hij interviewde”, zegt projectleider Edwin Lambregts van Berenschot.

Datagedreven denken in processen in plaats van in gebeurtenissen

Leergang en Academy

Een van de initiatieven die Berenschot en de leden van Smart Horticulture is dan ook een Smart Horticulture Academy, waar net afgestudeerde data-analisten meer te weten kunnen komen over de tuinbouw en waar tuinbouwmensen meer kunnen leren over data.

Bakker: “In de Leergang Smart Horticulture die Berenschot en Hogeschool Inholland samen ontwikkelen voor het netwerk kunnen tuinbouwondernemers beter leren inschatten wat het aannemen van een echte data-scientist voor hun bedrijf kan betekenen. En ze kunnen er een plan maken voor de digitalisering binnen het eigen bedrijf. Datagedreven denken in processen in plaats van in gebeurtenissen.”

Uit hele keten

Bedrijven in de gehele keten, van technisch leveranciers, via veredelaars en telers tot en met afnemers kunnen meedoen in het netwerk. Gisteren kwamen leden bijeen op een derde bijeenkomst op locatie, bij Staay Fresh Convenience in Dronten (Fl.).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin