Netafim neemt kassenbouwer Gakon over

09-03-2021 | Laatste update op 13-05 | |
De aluminium profielen, nodig voor het bouwen van een kas. - Foto: Mark Heeman
De aluminium profielen, nodig voor het bouwen van een kas. - Foto: Mark Heeman

Het Israëlische irrigatiebedrijf Netafim neemt kassenbouwer Gakon Horticultural Projects over.

De op 9 maart bekendgemaakte overname brengt het Westlandse Gakon in de wereldwijd actieve bedrijvengroep Orbia. Dit van oorsprong Mexicaanse consortium stapte in 2017 in de tuinbouw met de overname van 80% van de aandelen van Netafim.

Uitbreiding dienstenpakket Netafim

Met de overname van een kassenbouwer breidt de wereldleider op het gebied van precisie-irrigatie in de tuinbouw zijn dienstenpakket uit naar het kunnen leveren van complete glastuinbouwprojecten wereldwijd. De bedoeling is dat dat aanbod zich ook uitstrekt tot en met het leveren van teeltkennis en -advies.

“Tuinbouwprojecten waren al een strategische prioriteit voor Netafim, waarbij Covid-19 het belang van voedselzekerheid en een lokale productie van versproducten verder benadrukt. We zijn verheugd om onze krachten te bundelen met Gakon om onze eigen tuinbouwkennis en -kunde, inclusief productie, te verbeteren en lokale telers wereldwijd te voorzien van tuinbouwoplossingen en -diensten”, aldus CEO Gabriel Miodownik van Netafim.

Wereldwijde standaard precisie-irrigatie

Het in 1965 gestarte Israëlische Netafim is sinds de oprichting in 1965 baanbrekend geweest in de druppelirrigatie. Die techniek werd al heel snel in de Nederlandse kassen toegepast en is inmiddels in 80% van de kassen wereldwijd standaard. Netafims wereldwijde aanwezigheid kan een flinke boost geven aan de activiteiten van het 70 jaar oude kassenbouwbedrijf Gakon uit Wateringen.

Betere markttoegang Gakon

“De samenwerking met Netafim opent een wereld van mogelijkheden voor ons”, zegt directeur Pieter van Berchum van Gakon. “We zijn verheugd dat we onze kennis en vaardigheden van de glastuinbouw kunnen toepassen op nieuwe markten en deel uitmaken van een groep, die zich richt op het bevorderen van duurzame en winstgevende productie van tuinbouwgewassen.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer