Doorgaan naar artikel

Neonicotinoïde-dossier niet openbaar

Image

Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) mag nog geen documenten openbaar maken over neonicotinoiden van Bayer. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft een besluit van het CTGB terug gedraaid, nadat tegen dat besluit bezwaar was aangetekend door Bayer Cropscience en de Bijenstichting.

De Bijenstichting vond dat het CTGB meer documenten moest openbaren, dan waartoe was besloten. Bestrijdingsmiddelenfabrikant Bayer Cropscience vond juist dat zijn auteursrecht en de bedrijfsbelangen werden geschaad door de publicatie van een selectie van de onderzoeken.

Het CTGB wilde de documenten openbaar maken nadat daarover een vraag was gesteld door de Bijenstichting. De stichting wil meer informatie op tafel krijgen over de schadelijkheid van neonicotinoiden voor bijen.

Het CTGB wilde 36 documenten openbaren, maar tegelijk ook nog 49 documenten geheim houden. Volgens de rechter moeten alle documenten in elk geval voorlopig geheim blijven. Er is volgens de rechter geen duidelijkheid over de uitleg van het begrip emissies in het milieu, terwijl die uitleg van belang is bij de afweging welke documenten wel en welke niet aan de openbaarheid kunnen worden prijsgegeven. Om dat uit te zoeken is een grondige juridische procedure nodig (een bodemzaak). De rechter zegt niet in een voorlopige voorziening te kunnen besluiten tot openbaarmaking. Gevolgen van onmiddellijke openbaarmaking zijn onomkeerbaar en Bayer Cropscience zou dan geen baat meer hebben bij de bodemprocedure. Volgens de rechter is het niet erg als de openbaarmaking nog even op zich laat wachten. De bodemzaak zal op 18 juni worden behandeld.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin