Doorgaan naar artikel

Nefyto brengt middelendiscussie bewust eenvoudig

Voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door koepel Nefyto.

Voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door koepel Nefyto.

Nefyto wil met een website over gewasbeschermingsrisico’s de complexe discussie vereenvoudigen. Er wordt te veel niet verteld, vindt milieuorganisatie Foodwatch.

De koepel voor middelenfabrikanten Nefyto heeft met GBMfactchecker.nl de feiten over gewasbescherming via negatieve stellingen op een rij gezet. Zo is het volgens Nefyto onjuist dat ‘gewasbeschermingsmiddelen en biodiversiteit niet samen gaan’ en ook de honingbij sterft niet uit, wat Nefyto onderbouwt met wereldwijde groeicijfers van de bijenkolonies.

‘Verhelderend zijn in maatschappelijke discussie’

In het Nefyto Bulletin zegt directeur Maritza van Assen dat het geen geheim is dat de website van Nefyto en haar leden is. Het moet het ‘andere geluid’ laten horen in vaak eenzijdig belichte mediaberichten. “Het is een van de instrumenten waarmee we verhelderend willen zijn in de maatschappelijke discussie. Gewasbescherming is complex. Via deze website maken we sommige thema’s bewust eenvoudig, zodat het voor iedereen te begrijpen is.”

Voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door koepel Nefyto.

Voorlichting over gewasbeschermingsmiddelen door koepel Nefyto.

‘Veel wordt niet verteld’

Foodwatch heeft kritiek op die aanpak, al zijn de thema’s op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, erkent projectleider Corinne Cornelisse. “Er wordt veel niet verteld op die website. Zo is de bijensterfte in Nederland niet benoemd als je naar een wereldwijde groei van de bijenkolonies wijst. En de vergelijking met keukenzout is een opzichtige poging om zaken te bagatelliseren.” Op de website wordt niet gesproken over risicovolle middelen waar op politiek niveau nu over gesproken wordt. “Kennelijk staan ze onder druk, dat ze zoiets doen, maar we zien het als slimme misleiding.” Nefyto stelt in haar nieuwsbrief open te staan voor opmerkingen over de inhoud. Cornelisse kon nog niet zeggen of haar organisatie een bijdrage hieraan gaat leveren.

Beheer
WP Admin