Doorgaan naar artikel

Nefyto bouwt graadmeter groene middelen

Een betere meting van de toepassing van groene gewasbescherming is nodig. Nefyto wil daarom een Graadmeter Groene Gewasbescherming ontwikkelen.

Het is moeilijk om de voortgang te meten die met de inzet van groene gewasbeschermingsmiddelen wordt geboekt, aldus Nefyto, de brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie in Nederland. Dit komt omdat verschillende definities worden gehanteerd voor wat groene middelen precies zijn.

Groene middelen versus laag-risicomiddelen

Zo mogen in de biologische land- en tuinbouw – die als milieuvriendelijk te boek staat – gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt die niet als laag-risicostof gekwalificeerd zijn. Ook zijn niet alle laag-risico-middelen van natuurlijke oorsprong.

Meten met andere eenheden

Verder is de afzet van microbiële gewasbeschermingsmiddelen – die zowel in gangbare als in biologische teelten worden gebruikt – moeilijk meetbaar, omdat verschillende eenheden worden gebruikt. In de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt voor het meten van het gebruik van chemische middelen de kilogrammen actieve stof bij elkaar opgeteld. Voor veel groene middelen is dat niet bezwaarlijk. Hierdoor gaan vergelijkingen van chemisch en groen mank en blijft onduidelijk of er met elkaar samenhangende krimp of groei is bij de ene of de andere categorie middelen.

Input andere partijen welkom

De komende periode zal Nefyto de Graadmeter Groene Gewasbeschermingsmiddelen verder ontwikkelen. De branchevereniging staat daarbij open voor de input van en samenwerking met andere betrokken partijen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin