Groenten & Fruit Actueel
||

Neerslagtekort zit op recordniveau van 124 millimeter

Doordat de effecten van droogte toenemen, nemen waterbeheerders steeds meer maatregelen.

Laatst geüpdatet:

Afbeelding ter illustratie, een pas ingezaaid perceel suikerbieten in Zeeland in maart 2025. Foto: Peter Roek

Afbeelding ter illustratie, een pas ingezaaid perceel suikerbieten in Zeeland in maart 2025. Foto: Peter Roek

Het neerslagtekort was niet eerder zo groot. In mei is bijna geen regen gevallen, waardoor het tekort op 20 mei is opgelopen tot 124 millimeter. In het recorddroogtejaar 1976 was het neerslagtekort op die datum 108 millimeter, terwijl het tekort in de vijf droogste jaren gemiddeld 89 millimeter was. Dat blijkt uit de meest recente droogtemonitor van het KNMI.

Kanttekening is wel dat het neerslagtekort in 1976 uiteindelijk aan het einde van de zomer opliep tot meer dan 360 millimeter. In het recente droge jaar 2018 was het neerslagtekort maximaal 305 millimeter.

Uit de droogtemonitor blijkt dat komend weekend wat verlichting geeft, maar dat het daarna snel weer droger wordt. De komende twee weken loopt het neerslagtekort naar verwachting verder op naar 150 millimeter. Ook dan loopt dit jaar nog steeds ‘voor’ op recordjaar 1976. De afgelopen maand was het vooral erg droog in het noorden van Friesland, Groningen en Noord-Holland, maar ook in delen van Drenthe, Twente, Zuid-Limburg en aan de kust van Zuid-Holland en Zeeland.  

Steeds meer maatregelen

Doordat de effecten van droogte toenemen, nemen waterbeheerders steeds meer maatregelen. In het IJsselmeergebied en in het Volkerak-Zoommeer (Zeeland) wordt bijvoorbeeld doorgespoeld om verzilting te voorkomen. Op sommige plekken in het oosten en zuiden van Nederland zijn onttrekkings- en beregeningsverboden ingesteld. In West-Brabant zijn grondwaterstanden lager dan gemiddeld en is lokaal sprake van droogval. De bodem is droog tot zeer droog. Er is steeds meer behoefte om te beregenen, maar er zijn beperkingen vanwege het seizoensgebonden voorjaarsverbod voor beregening met grondwater van grasland.

Het KNMI belooft vooralsnog weinig beterschap. Vanaf juni wordt het weer droger dan gebruikelijk. Er zijn vrij sterke aanwijzingen dat de temperatuur duidelijk boven het landelijk gemiddelde komt te liggen.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers