Nederlandse tomaat jaarrond van ‘excellente kwaliteit’

21-03-2018 | Laatste update op 15-09 | |
Foto: Jeroen Verheul
Foto: Jeroen Verheul

De kwaliteit van de Nederlandse tomaten is in de wintermaanden nauwelijks nog te onderscheiden van de zomerkwaliteit, terwijl die van Spaanse en Marokkaanse herkomst fluctueerde. Dat schrijft KCB in zijn jaarverslag van 2017.

Het aandeel belichte teelt groeit nog steeds in Nederland. Vrijwel alle typen tomaten zijn daardoor jaarrond verkrijgbaar. Uit de ervaringen van KCB tijdens de inspecties concludeert de inspectiedienst dat ‘we kunnen spreken van een prima kwaliteit, ongeacht welk type tomaat’. “De cherrytomaten waren evenals de geribde, ronde of trostomaten van excellente kwaliteit.” In de herfstmaanden werd de kwaliteit wel wat wisselvalliger vanwege de toename van doffe vruchten.

Contrast met Spaans en Marokkaans

De hoge kwaliteitstandaard van de Nederlandse tomaat contrasteert met de fluctuerende kwaliteit van de tomaten uit Spanje en Marokko. De eerste aanvoer van het seizoen, in de herfst, liet nog een goede kwaliteit zien. Maar naarmate het het seizoen vorderde nam de kwaliteit af. Alternaria-aantasting was een belangrijk spelbreker, waardoor de houdbaarheid en smaak van de vruchten sterk achteruit gaan. De vruchten werden ook doffer en er kwamen meer zwelscheurtjes in de schil voor. Vooral bij de vleestomaten uit Spanje en Marokko viel de aanwezigheid van goudspikkels op. ‘Deze zijn toegestaan, maar namen soms wel een prominente plaats in’, aldus KCB.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer