Doorgaan naar artikel

Nederlandse handelspositie in kasmaterialen minder sterk

De internationale handel in kasmaterialen is belangrijk voor de Nederlandse economie, maar gaf in 2022 iets daarvan prijs.

Dat blijkt uit exportonderzoek van Wageningen University & Research. In het rapport ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband’ beschrijven onderzoekers een stabiele exportwaarde van kasmaterialen tegenover een stevige stijging van import van kasmaterialen. Daarnaast wordt minder verdiend op de exportwaarde, blijft uit berekeningen.

Gestegen prijzen

Het afgelopen jaar werd de internationale tuinbouwmarkt geconfronteerde met een stijging van metaal- en glasprijzen. Ook temperde dat de orderportefeuille. Toch is de exportwaarde van kasmaterialen vorig jaar met € 1,7 miljard gelijk aan 2021. Het is mogelijk dat het volume is gedaald, maar tegen hogere prijzen is verkocht. Dat wordt niet duidelijk uit de cijfers. Van de € 1,7 miljard exportwaarde kasmaterialen is € 1,4 miljard van Nederlandse makelij.

De importwaarde van kasmaterialen groeide wel in 2022, van circa € 1,15 naar € 1,25 miljard. Of de gegroeide import iets te maken heeft met meer energie-investeringen op Nederlandse glasbedrijven, of hogere inkoopprijzen, is niet duidelijk. Beide liggen wel voor de hand.

Exportverdiensten kasmaterialen

Sinds 2015 zijn de exportverdiensten voor kasmateriaal gestegen met € 0,25 miljard. Een stabilisering in 2022 is daarmee een evenaring van de prestatie van 2021. Wel signaleren de onderzoekers dat de verdiensten op die export minder zijn geworden. Per euro aan exportwaarde liggen de verdiensten nu op € 0,50 voor Nederland. Dat was voor 2021. In 2020 was dat € 0,58. De waarde kan dalen als er bij de exportstroom meer ingevoerd product is opgenomen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin