Doorgaan naar artikel

Nederlandse glastuinder verliest voordeel energiekosten

Tot nu toe kent de Nederlandse glastuinbouw een gemiddeld niveau van belastingen en heffingen op energiegebruik ten opzichte van omliggende landen. Belgische telers betalen het minst aan de overheid.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek door Blue Terra in opdracht van Kas Als Energiebron en Glastuinbouw Nederland. Een vooruitblik naar 2030 lijkt te wijzen op een verzwakking van de concurrentiepositie van Nederlandse glastuinders. Met name het wegvallend voordeel voor wkk-tuinders zal extra kosten geven.

Belgen gemiddeld gunstigst

De positie van de Belgische glastuinder is opvallend in het onderzoek. De overheid heft weinig, maar geeft ook weinig voordeel aan de tuinbouw. Dat resulteert voor zowel gas- als elektriciteitskosten en voor zowel telers met een ketel als met een wkk in telkens gunstige cijfers. De totale energiekosten van een glastuinder met ketel zijn in België het laagst: € 14,74 per vierkante meter, tegenover € 16,63 in Nederland en bijna € 22 in Denemarken. Een tuinder met wkk is in Duitsland het goedkoopst uit, gevolgd door Nederland en België. Ook hier is Denemarken het duurst.

Nederland gaat kant Denemarken op

De Nederlandse belastingplannen richting 2030 en verder lijken een einde te maken aan de relatief gunstige positie van onze glastuinbouw. “Zoals de beleidsvoornemens nu lijken te zijn, stijgt Nederland met energiebelasting voor aardgas ver boven de omringende landen uit”, schrijven de onderzoekers. Uitwijken van gas naar stroom, om bijvoorbeeld toch te kunnen blijven belichten is niet echt een oplossing. Samen met Denemarken krijgt Nederland de hoogste kosten voor de noodzakelijke netverzwaring voor de kiezen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin