Nederlandse en Belgische trostomaten domineren nog steeds Duitse groothandel

10-12-2015 | Laatste update op 15-09 | |
Nederlandse en Belgische trostomaten domineren nog steeds Duitse groothandel
Nederlandse en Belgische trostomaten domineren nog steeds Duitse groothandel

Het marktaandeel van Nederlandse en Belgische trostomaten samen was vorige week nog bijna twee keer zo groot als dat van Spaanse. Het prijsverschil is de laatste weken gegroeid naar 25 procent in het voordeel van het product uit de lage landen.

In week 49 kwam 31 procent van trostomaten op de Duitse groothandelsmarkten uit Nederland, 27 procent uit België en 36 procent uit Spanje, blijkt uit het weekrapport van de Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). Het marktaandeel van Duitse tomaten was vorige week nog geen 5 procent. De gemiddelde prijs voor het Spaanse product was 99 cent per kilo, tegen € 1,25 voor het Nederlandse en Belgische product. Opvallend is dat de prijs van trostomaten uit Nederland en België de laatste weken stijgt, terwijl die van het Spaanse product gelijk gebleven is. In week 47 was het prijsverschil slechts 10 procent. Het Spaanse product staat op het laagste prijsniveau van de laatste vier seizoenen, terwijl de trostomaten uit Nederland en België hetzelfde prijsniveau halen als in 2012 en 2013. Vorig najaar waren de tomatenprijzen uitzonderlijk hoog vanwege een vertraagde aanvoer van trostomaten uit Zuid-Europa als gevolg van hitte en zettingsproblemen. Ook dit jaar kwam Spanje laat met trostomaten op de markt, maar de invloed daarvan op de groothandelsprijzen is geringer. Pas vanaf week 44 is het Spaanse product onafgebroken te vinden op de Duitse groothandelsmarkten.

België nog sterk met vleestomaten

De ronde tomaten op de Duitse groothandelsmarkten komen wel grotendeels uit het Zuiden. Spanje had vorige week een marktaandeel van 57 procent, Marokko van ruim 22 procent en België nog 18 procent. Nog geen 2 procent van de ronde tomaten waren afkomstig uit Nederland. België realiseert sinds week 44 de hoogste prijzen. Vorige week werd gemiddeld 98 cent betaald voor Belgische losse tomaten, 92 cent voor de Nederlandse en circa 79 cent voor de Zuidelijke tomaten.
Bij de vleestomaten domineert België nog steeds de markt, gevolgd door Spanje en Nederland. De Belgische vleestomaten werden voor gemiddeld € 1,14 per kilo verhandeld tegen € 0,94 voor de Spaanse. Opvallend is dat de Spaanse vleestomaten pas vanaf week 46 genoteerd worden door BLE.

Meerwaarde Nederlandse cherrytomaat daalt

Bij cherrytomaten is Italië met 47 procent de marktleider, gevolgd door Nederland (34 %) en Spanje (15 %). De prijs van Nederlandse cherrytomaten daalde sinds half oktober geleidelijk van 4 euro naar € 2,80 per kilo. De Spaanse cherrytomaten verloren veel sneller waarde en noteerde vorige week € 2,29 per kilo, 12 cent meer dan de Marokkaanse. Hoewel de Nederlandse cherrytomaten het best betaald worden, lijkt de meerwaarde ten opzichte van andere herkomsten af te nemen. In de laatste vier jaar is de prijs van Nederlandse cherrytomaten in week 49 nog niet zo laag geweest , terwijl Spaanse en Marokkaanse tomaatjes hun prijs beter handhaven.

Boonekamp
Gerard Boonekamp oud-redacteur
Meer over


Beheer