Doorgaan naar artikel

Nederlandse en Poolse appelprijs ontlopen niet veel

Uit vergelijking van Europese appelprijzen komt de notering van Poolse en Nederlandse prijzen dichter bij elkaar.

Met een zwakkere Duitse markt maar een op volle toeren draaiende Poolse en Franse appelmarkt, zijn de verschillen groot. Dat blijkt uit Europese marktcijfers door de Europese Commissie verschaft. Deze prijzen zijn richtinggevend, omdat ze niet over meerdere rassen gemiddeld zijn. Duitsland noteerde over februari een appelprijsnotering van € 0,56 per kilo (telersprijs). Dat is ver onder het vijfjarige gemiddelde van € 0,64.

Nederland noteert met € 0,51 per kilo in februari nog een lagere prijs dan Duitsland. De prijs is nog maar € 0,045 cent boven de prijsnotering voor Poolse appels. Dat is een extreem klein prijsverschil met de appelgigant van Europa, die dit jaar een buitengewoon goede prijs noteert voor haar telers, een recordprijs zelfs. De wijze van prijsnotering door de EU betekent wel dat het beeld per appelras kan verschillen. Het is geen gewogen gemiddelde.

Handel met landen buiten EU

De Europese appelmarkt had de afgelopen maanden weinig ruimte voor importstromen, blijkt uit Europese cijfers. Het importvolume voor februari is nog niet over de hele maand berekend, maar de afgelopen vier maanden was het importvolume laag (zie onder).

Het exportvolume toont geen opvallend patroon dit seizoen, blijkt uit de Europese gegevens. Wel staan de exportprijzen wat onder druk, blijkt uit de douanegegevens van de Europese Commissie (zie onder).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin