Doorgaan naar artikel

Nederlands gedoogbeleid ingehaald

Een illegale hennepteelt in Roelofarendsveen wordt door de politie opgeruimd. - foto: ANP premium

Een illegale hennepteelt in Roelofarendsveen wordt door de politie opgeruimd. - foto: ANP

Uruguay heeft het voor elkaar. Nu wij nog. Laat een selecte groep tuinders wiet gaan telen.

Nederland ligt sinds vorige week definitief achter als het gaat om de regulering van de wietteelt en het gebruik van cannabis. Uruguay was al een tijd bezig met de voorbereidingen en heeft nu wereldwijd de leiding genomen door de gehele keten van teelt via verkoop in de apotheek tot en met gebruik te legaliseren en de reguleren.

Verzekeraars mopperen

Heel wat anders dan het Hollandse gedoogbeleid. Over de nadelige gevolgen daarvan kwam vorige week het nieuws dat het echt gevaarlijk is als bij de buren een illegale hennepkwekerij actief is. Het aantal branden waarbij hennepkweek een rol speelt is groeiende en vooral onder grote branden met veel schade aan woningen is hennepkweek als oorzaak oververtegenwoordigd. Aldus de Nederlandse verzekeraars.

Gevaarlijke wiet

Terwijl er genoeg professionele tuinders zijn die volledig veilig en gereguleerd hennep kunnen kweken. Niet alleen brandveilig, maar ook gebruiksveilig. Want niet alleen kan de teler het THC-gehalte van hennep in de hand houden. Ook het oordeelkundig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen laat een wietroker toch maar liever over aan een echte tuinder dan aan een maffiabaas.

Een groot aantal burgemeesters van de grotere gemeenten hingen jaren geleden al aan de bel dat het gedogen van de verkoop, maar het vervolgen van de teelt voor meer en meer ellende zorgt. D66 heeft al jarenlang een initiatiefwetsvoorstel in de maak en in de Tweede Kamer tekent zich langzaamaan een meerderheid af. Alleen is maar de vraag of een kabinet met CDA en Christen Unie dat zal laten gebeuren.

Thuisteelt halve maatregel

Het laatste bericht over wiet komt uit het Westland. Daar pleit de partij Westland Verstandig ervoor dat burgers die om medische redenen cannabis gebruiken, dat zelf mogen gaan telen. In Tilburg is vorig jaar al zo’n regel ingevoerd. Sympathiek idee, maar feitelijk een halve maatregel. Nota bene in het Westland zou zo’n thuisteelt toch niet nodig moeten zijn.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin