Doorgaan naar artikel

Nederland wisselend in EU-lijst ‘riskant’ residu

Appels sorteren. - Foto: Herbert Wiggerman

Appels sorteren. - Foto: Herbert Wiggerman

Een op de vijf Nederlandse groente- en fruitproducten bevat een residu van een mogelijk zwaar middel. Nederland scoort gemiddeld, maar wisselend.

Dat blijkt uit onderzoek van milieuorganisatie PAN Europe naar aanwezigheid van residu van gewasbeschermingsmiddelen die door de Europese Commissie op een lijst zijn gezet. Voor deze middelen is in 2030 een lager gebruiksdoel gesteld. PAN Europe brengt met dit onderzoek opnieuw onder de aandacht dat het gebruik van deze zwaardere middelen niet afneemt, maar zou toenemen.

België scoort slechtst

Residu-onderzoek van lidstaten is gebruikt om middelen van deze lijst op te sporen in eindproduct. PAN Europe heeft een ranglijst gemaakt voor groente en fruit uit lidstaten en hun scores. Hoewel veel monsteraantallen te laag zijn voor conclusies, komt Nederland gemiddeld voor al deze producten op een zevende plaats.

De lijst wordt aangevoerd door België, waar in 34% van de monsters deze middelen wordt aangetroffen. Na Ierland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje volgt Nederland, maar de verschillen zijn niet groot tussen landen in die subtop. In Nederlands product is een van deze middelen via residu aanwezig in 19% van de geteste producten.

Nederlandse appels

Bij appels heeft Nederland de slechtste score met 64% van de monsters met een van deze zwaardere middelen. België heeft met 53% de vierde plaats, maar de monsteraantallen zijn te laag (33) voor een wetenschappelijke uitkomst. Bij peren is Nederland het derde land en België voert daar de lijst aan met meeste product met een zwaar middel in het onderzoek. CfSResidueReport.pdf (pan-europe.info)

Gunstige score komkommer en sla

Bij komkommer scoort Nederland een gunstige 10%, bijna de helft van de landen als Griekenland, Spanje en Polen. Voor spinazie komt Nederland op de derde plek (van een lijst meest vervuilde producten) met 28% van het product met een zwaar middel. Bij sla is de Nederlandse score met 9% heel gunstig en staat ons land op de twintigste plek waarbij andere landen veel hogere aantallen hebben met deze middelen.

Beheer
WP Admin