Doorgaan naar artikel

‘Nederland voortvarend in aanpak snuitkever’

Image

Nederland lijkt de juiste maatregelen te nemen in de aanpak van de paprika snuitkever. Dat zegt de internationale fytosanitaire organisatie EPPO.

Die organisatie geeft advies over het opsporen en bestrijden van plagen en ziekten in gewas. EPPO had de paprikasnuitkever op de A1-lijst geplaatst, een lijst voor niet in Europa voorkomende plagen, maar waarvoor wel een dreiging bestaat. Die status houdt de kever, ondanks de vondst in Nederland. Een woordvoerder van EPPO: “De uitbraak is nu nog beperkt en alleen in kassen, waardoor we goede hoop hebben dat Nederland erin slaagt de plaag uit te roeien”, stelt de woordvoerder.

Het is nog te vroeg om een definitieve beoordeling van de aanpak van Nederland te maken. “Als het gevaar zou bestaan dat de plaag zich verder verspreidt, zijn mogelijk andere maatregelen nodig, maar Nederland moet de tijd krijgen om de maatregelen te laten werken.” De EPPO-beoordeling staat los van het contact dat Nederland heeft met de Europese Commissie, stelt de EPPO-woordvoerder. “We weten niet wat de EU zal besluiten naar aanleiding van de uitbraak en de aanpak van Nederland.”

Verder blijkt uit recente jaaroverzichten van Europhyt dat Europese fytosanitaire diensten in 2011 en 2012 in ieder geval nooit een paprikasnuitkever in ingevoerde producten heeft gevonden. In Nederland gebeurde dat tot nu toe één keer op Schiphol aan het begin van de eeuw.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin