Doorgaan naar artikel

Nederland profiteert het meest van groentenhandel in EU

Door hoge prijzen verdiende Nederland in 2023 € 4,4 miljard in de groentenhandel. Dat is fors meer dan 2022. Geen ander land in de EU groeit zo.

Dat blijkt uit het European Statistics Handbook dat onderzoeksbureau AMI op Fruit Logistica in Berlijn heeft uitgegeven.

Nederland had zelf een matige groentenoogst in 2023, zeker door een latere start van de tomatenteelt, maar ook bij andere producten. Toch kwam het overschot op de handelsbalans voor groenten uit op een fors hoger niveau dan de jaren ervoor. Was dat overschot in 2023 nog € 4,4 miljard, in 2020 was dat nog € 3,9 miljard met een duidelijk grotere oogst. In 2022 ging het overschot op de handelsbalans voor het eerst door de € 4,0 miljard en groeit nu dus door. Nederland is naast producent ook doorvoerland voor buitenlandse groenten.

Duitsland juist meer kwijt aan handel

Waar Nederland dus meer verdiende aan groentenhandel, moest importeur Duitsland meer betalen om aan product te komen. De handelsbalans op groenten was € 5,2 miljard negatief voor Duitsland. In 2020 was dat nog € 4,6 miljard negatief.

België heeft nu een duidelijk tekort op de handelsbalans voor groenten. Met € 138 miljoen is dat gegroeid met € 80 miljoen.

Spanje ziet overschot handelsbalans dalen

De grootste producent van Europa Spanje kon in 2023 het overschot op de handelsbalans niet vergroten. Met € 6,1 miljard is dat € 200 miljoen lager dan in 2022. De groentenproductie lag iets lager in 2023.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin