Doorgaan naar artikel

Nederland pakt marktaandeel op Spanje

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

Nederland heeft in de eerste 9 maanden van 2017 het marktaandeel op de EU-markt van groente en fruit met 3 procentpunt verhoogd naar 28% van het totaal.

Nederland exporteerde in de eerste 3 kwartalen van 2017 voor bijna € 8,7 miljard naar de EU. In 2016 was dat nog € 7,2 miljard. Spanje exporteerde in dezelfde periode van 2017 voor € 9,5 miljard aan groente en fruit naar landen van de EU. Dat betekent dat het Spaanse marktaandeel is gekrompen. Met 31% van het totaal is Spanje nog steeds de grootste exporteur van groente en fruit in de EU. Maar het verschil met Nederland wordt kleiner. Het aandeel van Spanje was een jaar eerder 32%, schrijft Fepex op grond van cijfers van Eurostat.

Totale exportwaarde 8% hoger

Ook Italië zag als derde exporteur naar de EU het marktaandeel stijgen. Het exporteerde voor ruim € 3 miljard aan groente en fruit en zag het aandeel groeien van 9% naar 10% van het totaal. De Belgische export groeide weliswaar licht naar € 2,6 miljard, maar het marktaandeel daalde licht van 8,6% naar 8,5% van het totaal. Frankrijk exporteerde voor ruim € 2 miljard, 6,7% van het totaal. Van januari tot oktober bedroeg de totale export naar EU-landen bijna € 30,7 miljard, een groei van 8% ten opzichte van dezelfde periode van 2016.

Beheer
WP Admin