Doorgaan naar artikel

Nederland moet ToBRFV blijven uitroeien

Tomatenproductie, op deze foto in rassenproeven. NVWA moet bij een ToBRFV-besmetting nog zeker tot 2025 maatregelen ter uitroeiing van het virus blijven handhaven. - Foto: Gerard Boonekamp premium

Tomatenproductie, op deze foto in rassenproeven. NVWA moet bij een ToBRFV-besmetting nog zeker tot 2025 maatregelen ter uitroeiing van het virus blijven handhaven. - Foto: Gerard Boonekamp

De Europese noodmaatregelen voor ToBRFV worden verlengd tot december 2024. Daarmee blijft het virus vooralsnog de status van een quarantaine-organisme houden. Nederland moet zich dus nog blijven inzetten op maatregelen om het virus uit te roeien.

Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie. Dit betekent veel inzet op controle en handhaving van teeltbedrijven op een strikt hygiëneprotocol. Die aanpak vraagt al sinds 2019 veel mankracht bij inspectiedienst NVWA.

Nederland is voorstander van dereguleren of voor een RNQP-status van ToBRFV (niet-quarantaine status). Die status zou tot gevolg hebben dat uitroeien niet langer het doel is van de plantgezondheidsmaatregelen. Zover is het dus nog niet. Er is nog geen sprake van verruiming. Komend jaar zal ToBRFV nog niet in een lagere risicocategorie van plantenziektes vallen, laat de NVWA weten.

Nederland probeert lidstaten te overtuigen

De verlenging van de noodmaatregelen volgt uit overleg van de EU-lidstaten in het Plant Health committee eind april. Nederland probeert al een jaar andere lidstaten te overtuigen van een versoepeling van de regels voor ToBRFV.

Grote productiegebieden voor tomaat, zoals in Nederland en Sicilië, kunnen niet meer van ToBRFV afkomen. De NVWA schreef in een eigen risico-analyse dat Nederland niet de bestrijdingsinstrumenten kan uitvoeren zoals andere landen bij verspreid liggende bedrijven. In Nederland liggen bedrijven vaak dicht bij elkaar en is een kwart van de tomatenproductie besmet met ToBRFV. Het aantal besmette bedrijven stijgt nog steeds.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin