Doorgaan naar artikel

Nederland moet GMO-gelden anders meten

Image

Nederland past de controle op Europese GMO-gelden aan. GMO-uitvoerder Productschap Tuinbouw hanteerde door complexe Europese regels voor effectmetingen een verkeerde interpretatie, stelt het PT in een circulaire aan deelnemende afzetorganisaties. Ook blijken de afzetorganisaties zelf deze gegevens heel verschillend te interpreteren.

Afzetorganisaties moeten doelen benoemen bij de aanvraag van hun GMO-gelden. Achteraf moet het PT toetsen of die doelen zijn gehaald. Daarvoor moeten afzetorganisaties gegevens overleggen. Jaarlijks incasseren zij circa 80 tot 100 miljoen euro aan GMO-gelden.
Nederland is niet op de vingers getikt, stelt het PT desgevraagd. Ook heeft de maatregel geen gevolgen voor de rechten van de afzetorganisaties. De gegevens zijn ook nodig om in april te starten met een juiste evaluatie van de Nederlandse uitvoering van de GMO-regels, de zogenaamde Nationale strategie 2009-2013.
Sinds 2007 moeten afzetorganisaties resultaatindicatoren afgeven, zoals productie- en omzetcijfers, arealen, gegevens over deelname van de leden aan verschillende acties en de opgave voor de verpakkingsbelasting.
Aan een duidelijke toelichting van de Europese Commissie heeft het echter altijd ontbroken, stelt het PT in de circulaire. Zij vraagt de afzetorganisaties de aangepaste resultaatindicatoren alsnog in te vullen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Jeroen Verheul

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin