Doorgaan naar artikel

Nederland meldt twee listeria-besmettingen groente

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft twee besmettingen gemeld van Nederlandse sla en boerenkool met listeria.

Dat blijkt uit het Europese voedselveiligheidssysteem Rapid Alert System for Food and Feed (Rasff). Nederland meldt normaal zo’n zes tot acht risicoproducten in één jaar door besmetting met bacterie, pathogeen of resten van middelen. In één week meldt Nederland er nu twee met de pathogeen Listeria.

Bedrijven vinden besmetting

De meldingen zijn beide gedaan op verzoek van de leverende bedrijven. Uit eigen tests komt dan een besmetting naar voren. De bedrijven hebben de NVWA daarover zelf ingelicht. Het gaat om twee losse meldingen van twee verschillende stammen Listeria (spp. en monocytogenes) in twee verschillende producten (rucola en boerenkool).

Aanvullend onderzoek in Ierland

De rucola is geleverd aan Belgische en Ierse klanten, de boerenkool aan Belgische klanten. In Ierland is aanvullend onderzoek uitgevoerd en zijn maatregelen genomen, blijkt uit de melding op de Rasff-website. Wat die maatregelen zijn, wordt niet duidelijk.

Verklaring NVWA:

Volgens de NVWA gaat het in beide gevallen om een melding door een bedrijf op basis van eigen onderzoek. Het resultaat is in beide gevallen dat Listeria monocytogenes gedetecteerd is, maar onder de norm. Omdat er geen houdbaarheidsstudie is die garandeert dat listeria gedurende de houdbaarheid onder de norm blijft, zijn deze producten uit voorzorg uit de handel gehaald. Er zijn geen gevallen bekend van mensen die hiervan ziek geworden zouden zijn.

De bron is op dit moment niet bekend. Listeria komt vrij in de natuur voor en kan dus af en toe op onverwerkte groenten en fruit worden gevonden. Listeria kan zich ook vestigen in/bij apparatuur voor de verwerking van groenten en fruit en via die apparatuur groenten en fruit besmetten.

Beheer
WP Admin