Nederland maakt fruit- en groentesap wél duurder

09-09-2020 | Laatste update op 17-08 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

In Nederland wordt fruit- en groentesap met € 0,09 per liter accijns belast. Dat is niet overal zo.

Nederlands fruit- en groentesap wordt met € 0,09 per liter accijns extra belast. In andere landen blijft dit sap onbelast. Dat blijkt uit een onderzoek naar een zogenaamde suikertaks die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitvoerde in vier landen, waaronder Nederland.

Zowel het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk als Noorwegen belast niet extra op pure fruit- en vruchtensappen (los van btw). In het Verenigd Koninkrijk geldt zelfs geen btw-heffing en is de consumptie van pure fruitsappen daardoor relatief gestegen. Dat is sinds de invoering van een suikertaks op dranken met toegevoegde suikers.

Extra inkomsten

Nederland kent een verbruiksbelasting op vruchten- en groentesap, mineraalwater en frisdrank, siroop en limonade. Dat is accijns naast de btw-heffing van 9%. Voor al deze dranken geldt een tarief van € 0,09 per liter. Deze verbruiksbelasting is ingevoerd voor het genereren van extra inkomsten, schrijft het RIVM.

De Wereldgezondheidsorganistie (WHO) beveelt landen aan om suikerhoudende dranken te belasten. Landen gaan hier verschillend mee om. Uit het onderzoek blijkt dat een prijsverhoging van 10% door belasting leidt tot een vermindering in de aankoop van suikerhoudende dranken van circa 10%. Het RIVM kijkt daarvoor niet speciaal naar fruit- en groentesappen.

Stijging consumptie fruitsappen

Als vruchtensappen buiten de suikertaks vallen stijgt de consumptie juist van deze categorie, blijkt ook uit dit onderzoek. In Nederland wordt deze pure fruit- en groentesap dus wel extra belast om de consumptie te remmen.

Kinderen drinken gemiddeld 55 milliliter vruchtensappen per dag in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk ligt dat met 83 milliliter wel hoger. Daar wordt ook geen btw op voedsel en dranken gerekend, maar werd in 2018 wel een stevige suikertaks ingevoerd voor dranken met toegevoegde suikers.

Noorwegen heeft in 2018 ook op dranken met toegevoegd suikers forse belastingheffing ingevoerd, maar niet op fruit- en groentesappen. In Frankrijk is in 2012 een suikertaks ingevoerd op dranken met toegevoegde suikers en evenmin op fruit- of groentesappen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer