Doorgaan naar artikel

Nederland is Italië ver voorbij op perenmarkt Duitsland

perenmarkt Duitsland

Nederlandse peren zijn dominant op de Duitse markt. - Foto ANP / Ruud Morijn

In 2021 voerde Nederland evenveel peren uit naar Duitsland als Italië en België opgeteld.

Duitse importcijfers laten zien dat Nederland Italië ver voorbij is als leverancier op de Duitse perenmarkt. De ineenstorting van de Italiaanse perenproductie in de laatste 5 jaar is zichtbaar op de grootste afzetmarkt van Europa. De Italiaanse uitvoer naar Duitsland is in vier jaar gehalveerd naar ruim 31.000. De Nederlandse uitvoer steeg in die periode van ruim 41.000 ton naar ruim 55.000 ton.

Gezegd moet dat België relatief het snelst haar belang op de Duitse markt uitbreidt. Van 13.510 ton naar 24.770 vorig jaar.

Invoer belangrijk voor Duitsland

De invoer van peren uit EU-landen is belangrijk voor Duitsland. Van alle ingevoerde peren kwam 77 procent (in waarde) uit EU-landen. Dat had een waarde van bijna € 137 miljoen.

Uit gegevens van marktbureau BLE blijkt verder dat in week 47 perenprijzen op de Duitse (groothandels)markt iets achterblijven bij 2021. Dat betekent wel dat de prijzen voor de belangrijkste Duitse en Italiaanse peren de op 1 na hoogste zijn van de laatste 4 jaar. Duitse Conference kost bijvoorbeeld in de handel nu € 1,18. Dat is € 0,03 minder dan vorig jaar. Nederlandse Conference kost met € 1,08 per kilo wel € 0,16 minder dan vorig jaar.

Dure Italiaanse peren

Italiaanse peren zijn duidelijk hoger geprijsd op de Duitse groothandelsmarkten, waardoor het Nederlandse aandeel in de Duitse perenmarkt in waarde minder dominant zal zijn.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin