Doorgaan naar artikel

Nederland gelooft niet in duurzaamheidseisen rassen

Rassenonderzoek. Foto: ANP

Rassenonderzoek. Foto: ANP

Nederland vindt het onnodig dat bij verplicht onderzoek voor toelating van rassen duurzame eigenschappen zwaarder gaan wegen.

De Europese Commissie wil in haar Verordening plantaardig uitgangsmateriaal lidstaten verplichten om cultuur- en gebruikswaardeonderzoek naar duurzame eigenschappen te gaan doen bij groente en fruitrassen. Nederland is tegen. “Dit resulteert in een administratieve lastenverzwaring die naar verwachting zal leiden tot een afname van nieuwe groente- en fruitrassen, door met name het midden- en kleinbedrijf, dat deze lasten niet kan opbrengen”, schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteitijdens in een brief over komende vergadering van landbouwministers.

Niet voldoende effect

Nederland gelooft niet in de maatregelen. “Het is discutabel in hoeverre dit zal leiden tot een verduurzaming bij nieuwe rassen aangezien er zonder deze verscherpte regelgeving ook door het bedrijfsleven veel wordt ingezet op het veredelen op duurzaamheidsaspecten.” In Nederland gebeurt dat ook samen met de overheid, zoals bijvoorbeeld in de Kennis- en Innovatieagenda voor Tuinbouw en Uitgangsmateriaal.

De ministers praten 10, 11 en 12 december over de voortgang van de besprekingen voor een nieuwe Verordening plantaardig uitgangsmateriaal. Dat blijkt een complex traject waarbij Nederland in principe voorstander is van de richting van de verordening, maar wel zorgenpunten heeft. Nederland is een belangrijke leverancier van uitgangsmateriaal en dus van nieuwe rassen. De nieuwe verordening is daarmee belangrijk voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin