Doorgaan naar artikel

Nauwelijks groente en fruit gestort in Nederland

Image

Nederlandse telers en afzetorganisatie hebben na 3 september relatief beperkte volumes aangemeld voor interventie.

In het jongste overzicht tot en met 11 september registreerde uitvoerder RVO vooral partijen peen (1.046 ton) voor interventie, naast wat paprika (96 ton), kool (150 ton) en komkommer (60 ton). De veilingen werkten niet of nauwelijks met ophoudprijzen voor bijvoorbeeld paprika. Er is vooral door peentelers gebruik gemaakt van interventie.

Bij appels en peren lijkt zelfs dat minder uit de markt genomen is dan in de eerste week verwacht. Nu meldt RVO circa 4.000 ton appels en peren (vooral appels), tegen 5.000 ton tot en met 3 september. Ook het areaal appels en peren dat niet geoogst is (groenoogsten) is in het jongste overzicht van de meldingen lager dan in de eerste overzichten tot 3 september.

Nederlandse peentelers hebben – in vergelijking met andere Nederlandse groentetelers – tot dusver de meeste claims gedaan op interventie via het noodfonds. Ook is 224 hectare ‘wortelen’ aangemeld om ‘onder te ploegen (niet oogsten).

Van de aangemelde partijen is overigens niet duidelijk wat de opbrengst is. Ook RVO kon niet zeggen wat met deze partijen uiteindelijk is gebeurd. Het noodfonds was na 3 september al gesloten, wat tot grote onzekerheid leidt bij telers en afzetorganisaties die hun melding deden na die datum. Alleen erkende afzetorganisaties in groente en fruit konden daardoor met ‘normale interventie’ tegen een lagere vergoeding product uit de markt nemen.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin