Doorgaan naar artikel

Nattere teelt tomaat en paprika meenemen middelentoets

Als paprika en tomaat onder nattere omstandigheden worden geteeld, moet dat terug komen in het middelenbeleid.

Dat volgt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het mogelijk afbouwen van het gebruik van stoffen op de lijst Candidates for Substitution. Partij voor de Dieren vroeg om dat onderzoek om milieuwinst te halen door het uitfaseren van deze milieuwgevoelige stoffen.

Weinig milieuvoordeel bij uitfaseren stoffen

Voor glasteelten is door het uitfaseren van stoffen als difenoconazool, fludioxonil en cyprodinil weinig milieuvoordeel te halen. Dat is bekend. De bedekte teelt heeft de laatste jaren veel maatregelen tegen uitspoelen moeten nemen. Resten komen niet in het milieu. De onderzoekers kijken daardoor ook anders tegen deze middelen in de kas aan dan tegen gebruik in open teelten.

Problemen bij minder stoken

Voor het uitfaseren van de stoffen is ook belangrijk dat er voldoende alternatieven zijn (chemische en niet-chemisch). In de teelt van tomaat en paprika gaat het om ziektes als bothrytis, sclerotinia en rhizoctonia. Deze teelten krijgen mogelijk met nattere omstandigheden te maken door onderdelen van Het Nieuwe Telen of energiebesparing. Er wordt minder gestookt of meer geschermd. Dan ontstaan problemen als fludioxonil en cyprodinil verdwijnen en ook nog eens andere chemische alternatieven geen toelating krijgen in de toekomst. De niet-chemische alternatieven zijn dan niet effectief genoeg om de genoemde ziektes aan te pakken of te voorkomen.

Voor de stof difenoconazool schrijven de onderzoekers dat er voldoende mogelijkheden zijn om meeldauw te bestrijden met niet-chemische alternatieven of teeltmaatregelen die verspreiding van de ziekte tegengaan.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin