Doorgaan naar artikel

Nat, nat, en nog eens nat…

Het is misschien eentonig, maar het is nou eenmaal het verhaal van dit aspergeseizoen.

We blijven maar kampen met het overvloedig naar beneden komende water. Eigenlijk hebben we al een half jaar last van veel te veel regen. We hebben uiteindelijk dan ook niet al onze minitunnels kunnen plaatsen. Op de hogere percelen hebben we daar nog wel zwartwit folie op kunnen leggen, op de latere percelen pas op 14 mei. Daar missen we zo’n vier weken aan productie en in zijn algemeenheid hoor ik collega’s over lagere producties praten van 25 tot zelfs 40%.

Goede prijzen dubbel en dwars nodig

De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar dat betekent dat we pakweg een derde minder aan asperges oogsten. De prijs is daardoor heel het seizoen inderdaad wel goed op peil en de vraag is in een dergelijke markt ook gewoon goed. Maar ja, als je 30% minder kilo’s oogst, met name omdat de stengels dunner blijven, dan heb je die goede prijzen ook dubbel en dwars nodig! De kwaliteit valt me trouwens niet tegen, sterker nog die is best wel goed. Er is wel sprake van meer roest, maar gezien de omstandigheden had ik meer verwacht.

Niemand die mij dat op dit moment kan zeggen, maar de vraag is natuurlijk wel welke invloed het heeft als aspergeplanten zo lang met hun voeten in het water staan. Als ze in rust zijn, kunnen ze veel verdragen, maar dit speelt al heel het seizoen … Het kan eigenlijk niet anders dan dat de planten ervan te lijden hebben, maar hoe erg dat werkelijk zal zijn, daar komen we volgend seizoen natuurlijk pas achter.

Het gewas vormt toch veel stengels en de strekking is goed

Zo hebben we percelen bij de Loonse en Drunense Duinen waar we normaal als snel met de haspel in de weer moeten en waar we in droge zomers het water niet aangesleept kunnen krijgen. Dit jaar staat er water op die percelen, waarschijnlijk afkomstig uit de ondergrond.

We hebben trouwens half april wel twee percelen kunnen aanleggen. Dat is op twee hogere percelen. Het ene perceel staat er gewoon goed bij; op het andere perceel vallen er nu al planten weg, die rotten in de grond. Daar blijven we dus gedurende de hele levensduur van die aanplant last van houden…

Ik heb ook iets positiefs te melden. Na een goed kasseizoen staat het nieuwe loof er ondertussen weer heel mooi op. Ondanks dat we tot nu toe eigenlijk maar weinig zomers weer hebben gehad. Het gewas vormt toch veel stengels en de strekking is goed. Gelukkig dat er nog één plaats is waar we geen last van de nattigheid hebben.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin