Doorgaan naar artikel

Nasleep in groothandel van prijspiek aardbei

De extreme prijspiek voor aardbeien in week 38 had een beperkte uitwerking op prijzen voor Duitse en Britse aardbeien.

Na de extreme prijsuitslag afgelopen week voor Nederlandse en Belgische aardbeien is de groothandelsprijs ook fors opgelopen in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau BLE. De Belgische aardbeien deden in week 38 prijzen van € 7,67 per kilo, een stijging met meer dan € 3 in een week tijd. De beweging trok de prijs voor Duitse aardbeien op van € 3,14 per kilo naar € 4,85 (groothandelsprijs).

Uitbetaalprijs van € 6

De fors oplopende aardbeienprijs in week 38 bracht voor Elsanta een buitengewone uitbetaalprijs van € 6,30, blijkt uit Belgische veilingprijzen. Veel Nederlandse aardbeien worden afgezet via die route. Veel ruimte is er dan niet om groothandelsprijzen of winkelprijzen te verhogen.

Waar de extreme Nederlandse en Belgische prijzen de prijzen voor Duits product enigszins omhoog trok, was dat in Engeland nauwelijks zichtbaar. De aardbeienprijzen veerden 18% op naar prijzen onder de € 3 per kilo.

Aardbeienprijzen rap genormaliseerd

De Nederlandse aardbeienprijzen zijn deze week weer rap genormaliseerd. Op de veilingklok van The Greenery was zichtbaar dat kasaardbeien in deze midweek van € 3,40 maandag zakten tot €1,71 vandaag. Nederlandse supermarkten hebben de consumentenprijzen rond de € 3,49 per pond gehouden deze week.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin