Naoogst ziektes tomaat in lab vaststellen

19-06-2019 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Om schade te verhalen op een leverancier door de ontvangst van rotte tomaten, is onderzoek nodig.

De geldende werkwijze van inspectiediensten die aan de hand van een catalogus ziektes vaststellen, is niet genoeg in een rechtszaak over aansprakelijkheid. Dat is de uitkomst van een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.

Colour atlas

Een partij Marokkaanse tomaten is in Waddinxveen verladen en bij aankomst in Rusland beoordeeld door een gerenommeerd inspectiebureau. Dit bureau constateerde vijf ziektes in de partij aangetaste tomaten.

Die ziektes zijn vastgesteld door foto’s te vergelijken met een catalogus (Colour atlas of post-harvest diseases). Dit boek is gemaakt door een wetenschapper uit Cambridge die schadebeelden heeft verzameld en gefotografeerd en nauwkeurig omschreven.

Voor de branche is dit een leidraad geworden. Maar voor aansprakelijkheidkwesties is dit niet voldoende, oordeelt de rechter nu.

Geen laboratoriumonderzoek

De zaak is aangespannen tegen Primar uit Frankrijk, dat de Marokkaanse tomaten verkocht, waarna de partij in Waddinxveen is verladen. De koper wilde met de onderzoeksuitkomsten aantonen dat de ziektes te herleiden zijn aan de teelt in Marokko. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig, oordeelt het gerechtshof.

De zaak draait om de interpretatie van het Weens koopverdrag. Daarbij komt de aansprakelijkheid bij de verkoper te liggen als aangetoond wordt dat de tomaten op moment van verkoop niet aan de juiste voorwaarden voldeden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer