Nanobubbles verbeteren kwaliteit van paprika‘s

21-03 | Laatste update op 08-07 | |
Nanobubbles. - Foto: Moleaer
Nanobubbles. - Foto: Moleaer

Uit een proef blijkt dat nanobubbles de wortelgroei en -gezondheid van paprika’s bevorderen.

In een proef bij onderzoeks- en testcentrum NovaCropControl in Oisterwijk (N.-Br.) is het effect op paprika onderzocht van Moleaers technologie. Deze technologie verzadigt irrigatiewater met zuurstof-nanobubbles. De test duurde 20 weken, van mei tot en met oktober, in paprika’s onder plastic. Uit de resultaten bleek dat de nanobubble-technologie leidde tot een verbeterde wortelgezondheid en wortelgroei, wat het gewas krachtiger maakt en weerbaarder tegen stress.

Betere wortelontwikkeling

Vergeleken met de referentie die 2,79 uit 5 scoorde op wortelontwikkeling, behaalden de wortels in de behandeling 3,25 als score. De proef wees tevens uit dat dit resulteerde in een toename van 30% in 1e-klasse vruchten. “Voor het tweede jaar op rij zien we de voordelen van het doseren van Moleaer-nanobubbles in onze proeven”, zegt Koen van Kempen, consultant greenhouse grown crops van NovaCropControl. “De metingen wijzen uit dat de vitaliteit en opbrengst van het gewas zijn verbeterd, zelfs met het relatief ‘schone’ water dat we gebruiken in ons onderzoekscentrum. Ik kan me voorstellen dat telers grotere verschillen zullen zien in teelten waar het irrigatiewater niet zo’n goede kwaliteit heeft als dat van ons.”

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer