Doorgaan naar artikel

Naktuinbouw wil leidende internationale rol

Naktuinbouw premium

Naktuinbouw speelt een belangrijke rol voor telers en wil die rol versterken. - Foto: ANP

Naktuinbouw wil in 2030 een leidend kennis- en expertisecentrum zijn voor plantmateriaal. Dat doet het onder een deels nieuw management en met nog meer toezicht van bedrijven zelf, zoals in de teelt van groenteplanten.

Naktuinbouw heeft een nieuw meerjarenplan. De laatste liep van 2019 tot en met 2023. Het nieuwe meerjarenplan legt op gebied van ambitie en innovatie een duidelijk nieuw doel: Een leidend internationaal kennis- en expertisecentrum worden voor plantmateriaal. En dat in een wereld van steeds sneller wijzigende landeneisen en meer bedreigingen van organismen.

Internationale rol

Die positie bereikt Naktuinbouw als ze een goed beeld krijgt van welke ziekten en plagen een bedreiging gaan vormen. Naktuinbouw wil voelsprieten in verschillende werelddelen en direct al gezamenlijk toetsprotocollen gaan opzetten daarvoor. Die voorkomen dat landen eigen toetsprotocollen gaan opzetten die achteraf moeten worden afgestemd.

Nieuw hygiënesysteem groentenplanten

In het meerjarenplan en in nieuwe wetgeving is meer ruimte voor eigen verantwoordelijkheid van bedrijven. Plantum en Naktuinbouw werken hiervoor een nieuw hygiënesysteem voor groenteplantenkwekers uit. Hiermee worden risico’s op insleep van ziektes verminderd en tegelijk mogelijk de keuringsintensiteit van Naktuinbouw verlaagd.

Naktuinbouw signaleert dat technologische ontwikkelingen snel gaan. Door die vroegtijdig te omarmen kan de keuringsdienst uitgroeien tot dat internationaal kennis- en expertisecentrum van plantmateriaal. In het bedrijfsblad Buitenstebinnen geeft de dienst voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie en toekomstige nieuwe veredelingstechnieken.

Directeur John van Ruiten treedt terug

Het jaar 2024 kent wel verschuivingen in de leiding van Naktuinbouw. Directeur John van Ruiten bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en treed af. Na zijn studie Plantenveredeling in Wageningen startte hij in 1985 bij NAKS. Jan Meiling volgt hem op. Meiling was directeur bij StartLife, een spin-off van de Wageningen Universiteit (WUR) voor hoogtechnologische startups in agrofood. Hij moet Naktuinbouw naar die leidende positie brengen met een deels nieuw managementteam. Over de opvolging van de bestuursvoorzitter Agnes van Ardenne is nog niets bekend. Zij trad dit jaar ook af.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin